Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pao dogovor: Makedonija će se ubuduće zvati “RI Makedonija”

zaev tsipras

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da su njegova administracija i grčka Vlada postigle saglasnost o novom imenu za Makedoniju čime bi trebalo da bude riješen višedecenijski spor između Skoplja i Atine.

On kaže da je “Republika Ilindenska Makedonija” kompromis prihvatljiv za obje strane o čemu je danas izvjestio najviše zvaničnike i političke lidere na sastanku u Skoplju.

Zaev je istakao da će se o ovom pitanju izjasniti građani na referendumu.

“Ilinden je naša svijetla budućnost, ovo ime jača naš identitet i Makedonski Ilinden je garancija za multietničku Makedoniju”, rekao je Zaev.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je da će svoje mišljenje o prijedlogu rješenja spora oko imena koji je predstavio Zaev, iznijeti pošto dobije u pisanoj formi sve što se dosad razgovaralo u pregovorima sa Grčkom.

“Prvi put smo obaviješteni o nekim stvarima. Očekujem da će mi biti upućen pisani dokument. Svaki prijedlog bi takođe trebalo da pogledaju međunarodni pravni eksperti zato što smo u prošlosti viđali da je grčka strana bila nedosljedna”, rekao je Ivanov.