Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paolo Gentiloni dobio mandat za formiranje nove italijanske vlade

paolo-gentiloni1

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni dobio je mandat za formiranje nove vlade koja će voditi Italiju do narednih izbora 2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gentiloni je u izjavi za medije nakon što je primio mandat od predsjednika Italije Sergija Mattarella rekao da će se potruditi formirati novu vladu u kojoj će većinu činiti koalicija predvođena demokratima.

Ukoliko uspije formirati vladu kojoj će parlament izglasati povjerenje, 62-godišnji Gentiloni će zamijeniti demokratskog kolegu Mattea Renzija, koji je 7. decembra podnio ostavku zbog poraza koji je pretrpio na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

Nakon što se tokom tri dana konsultacija s liderima političkih stranaka pokazalo da ne postoji konsenzus kako ići dalje, šef italijanske države morao je odlučiti hoće li nekome dati mandat za sastav nove vlade ili će se ići na prijevremene izbore. Parlamentarni izbori u Italiji predviđeni su za februar 2018. godine, ali se mnogi političari, posebno oni iz opozicijskog Pokreta 5 zvjezdica, zalažu za njihovo prijevremeno održavanje.

Tokom gotovo trogodišnjeg obavljanja funkcije ministra vanjskih poslova u Renzijevoj centralno-ljevičarskoj koaliciji, Gentiloni se zalagao za međunarodnu podršku i okončanje višegodišnjeg nasilja u Libiji, zbog sve većeg broja migranata koji se morskim putem kreću prema obalama Italije.