Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paolo Gentiloni vjerovatno novi premijer Italije

paolo-gentiloni

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni pozvan je danas u predsjedničku palatu na konsultacije, gdje se očekuje da će mu predsjednik Sergio Mattarella povjeriti mandat za sastav nove vlade, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mattarella je u subotu izjavio da želi što prije formiranje nove vlade, nakon što je Matteo Renzi 7. decembra podnio ostavku zbog poraza koji je pretrpio na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

Predsjednik Italije najavio je da će “u nadolazećim satima” odlučiti kako riješiti političku krizu do koje je došlo u Italiji nakon neuspjeha referenduma i ostavke premijera Renzija.

Gentiloni, također demokrata, vjerovatno će biti imenovan za novog premijera Italije, nakon što je predsjednik te zemlje posljednja tri dana održao konsultacije s liderima političkih stranaka.

Nakon što se tokom konsultacija pokazalo da ne postoji konsenzus kako ići dalje, šef italijanske države morao je odlučiti hoće li nekome dati mandat za sastav nove vlade ili će se ići na prijevremene izbore. Parlamentarni izbori u Italiji predviđeni su 2018. godine, ali se mnogi političari, posebno oni iz opozicijskog Pokreta 5 zvjezdica, zalažu za njihovo prijevremeno održavanje.

Tokom gotovo trogodišnjeg obavljanja funkcije ministra vanjskih poslova u Renzijevoj centralno-ljevičarskoj koaliciji, Gentiloni se zalagao za međunarodnu podršku i okončanje višegodišnjeg nasilja u Libiji, zbog sve većeg broja migranata koji se morskim putem kreću prema obalama Italije.