Globus

Poštivanje mjera

Papa će predvoditi polnoćku ranije zbog policijskog sata

10/12/2020

Italija je uvela policijski sat od 22.00 sata širom zemlje

Papa Franjo predvodit će polnoćku ranije od uobičajenog vremena kako bi ispoštovao policijski sat uveden u Italiji u okviru borbe protiv koronavirusa i uputit će svoje božićne i novogodišnje čestitke na način koji spriječava okupljanje mase ljudi.

Vatikan je u četvrtak objavio dnevni red papinih božićnih liturgija. U saopćenju se navodi da će se ponoćka 24. decembra – koja se godinama ne slavi u ponoć nego u 21.30 kako bi se papa poštedio kasnih noćnih sati – ove godine početi u 19.30.

Italija je uvela policijski sat od 22.00 sata širom zemlje, uz zatvaranje restorana i ostale restrikcije, u pokušaju da spriječi formiranje masa ljudi nakon što je tokom jeseni buknuo broj zaraženih i preminulih od COVID-19.

Franjine ostale božićne obaveze također su potvrđene. Vatikan je saopćio da će njegov govor i molitva u podne 25. decembra biti održani u bazilici Svetog Petra, ali je ostalo nejasno da li će se on obratiti s oltara – kao što je učinio za Uskrs na vrhuncu italijanske pandemije virusa u proljeće – ili s drugog mjesta, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.