Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Papa će u Boliviji žvakati lišće koke?!

28/06/2015

“Papa Franjo rado bi probao kako je žvakati lišće koke kad u julu posjeti Boliviju”, izjavio je u nedjelju na državnoj televiziji jedan ministar te zemlje u Južnoj Americi.

[pull_quote_right]On je izričito rekao da hoće žvakati lišće koke, pa ćemo Svetoga Oca dočekati sa svetim kokinim lišćem, rekao je Machicao[/pull_quote_right]

Glavni grad Bolivije La Paz leži na oko 3.650 metara nadmorske visine, jedna je od najviših svjetskih prijestonica, a stanovnici se već stoljećima protiv visinske bolesti bore žvakanjem lišća koke.

Iako im je najvažniji sastojak kokain, neprerađeni su listovi koke legalno i u masovnoj upotrebi u Boliviji i ostalim zemljama na Andama. Domorodačko stanovništvo, među njima je i bolivijski predsjednik Evo Morales, staju u odbranu žvakanja lišća koke, a biljku smatraju svetom.

“Ponudili smo Papi čaj od koke ili nešto drugo za visinsku bolest”, rekao je ministar kulture Marko Machicao u intervjuu.

“On je izričito rekao da hoće žvakati lišće koke, pa ćemo Svetoga Oca dočekati sa svetim kokinim lišćem”, rekao je Machicao.

Vatikan u nedjelju nije komentirao ovu vijest.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.