Globus

"reuters"

Papa Franjo izmješta 50 migranata s Kipra u Italiju tokom posjete regiji

26/11/2021

Papa, koji je učinio odbranu migranata i izbjeglica kamenom temeljcem svog pontifikata, obišao je izbjeglički logor Moria na Lesbosu u 2016. i vratio se s desetkom sirijskih izbjeglica

Papa Franjo je dogovorio da 50 migranata s Kipra bude premješteno u Italiju kako bi obilježio svoju posjetu tom mediteranskom otoku naredne sedmice, saopćio je vatikanski izvor u petak.

Pedesetak migranata bit će izmješteno nakon posjete koja počinje u četvrtak, ali najvjerovatnije ne prije Božića iz logističkih razloga, dodao je izvor.

Na Kipru je portparol vlade Marios Pelekanos izjavio da je Vatikan izrazio namjeru da ponovo naseli brojne imigrante s otoka, ali Rim nije pružio nikakve detalje.

– Ovo je opipljivi izraz solidarnosti čelnika Rimokatoličke crkve s ljudima u potrebi, potvrđujući da Vatikan priznaje da se Republika Kipar sada suočava s rastućim prilivom migranata i potrebom za pravednom distribucijom migranata među državama članicama EU – kazao je on.

Istočnomediteranski otok, koji je najbliža država članica EU nemirnom Bliskom istoku, tvrdi da je preplavljen novim dolascima migranata u posljednjim godinama.

Do sada je u ovoj godini broj dolazaka migranata na Kipar porastao za 38 posto u odnosu na kompletnu 2020., tvrde otočne vlasti.

Mnogi od njih prelaze preko porozne “zelene linije” – naslijeđa primirja iz 1974. nakon turske invazije koja je uslijedila sa kratkim pučem uz grčku podršku – koja dijeli otok na turski kiparski sjever i međunarodno priznati grčki kiparski jug.

Od 10.868 dolazaka u prvih deset mjeseci 2021., njih više od 9.000 stiglo ih je tom rutom. Mnogi od njih su tražioci azila iz ratom razorene Sirije, ali je u posljednje vrijeme sve učestaliji broj tražilaca azila iz subsaharske Afrike.

Papa Franjo bi trebao posjetiti Kipar od 2. do 4. decembra, prije nego što dva dana provede u posjeti grčkom otoku Lesbos koji je primio brojne migrante.

Papa, koji je učinio odbranu migranata i izbjeglica kamenom temeljcem svog pontifikata, obišao je izbjeglički logor Moria na Lesbosu u 2016. i vratio se s desetkom sirijskih izbjeglica.

Logor Moria uništen je u požaru u prošloj godini i zamijenjen je drugim logorom nazvanim Mavrovouni, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.