Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo osudio napad u Pakistanu i pozvao vlasti da zaštite manjine

papa franjo111

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo osudio je jučerašnji samoubilački napad u lunaparku u pakistanskom gradu Lahore, u kojem je smrtno stradalo 70 osoba i zatražio od pakistanskih vlasti da zaštite manjine.

“Usrkšnju nedjelju okrvavio je gnusan napad koji je masakrirao toliko nevinih ljudi, najviše porodice hrišćanske manjine, posebno žene i djecu koji su se okupili u parku kako bi s radošću dočekali Uskrs”, poručio je Papa s prozora Apostolske palate.

Iako su pakistanske vlasti objavile da su većina identificiranih žrtava bili muslimani, papa je ponovno govorio “o patnjam kršćana na Bliskom istoku, Africi i Aziji”, kao metama radikalnih grupa.

“To je podmukao i bezuman zločin. Pozivam civilne vlasti da učine sve kako bi ponovo uspostavile sigurnost i spokoj stanovništva, a posebno pripadnika najranjivijih vjerskih manjina”, izjavio je papa.

U jučerašnjem samoubilačkom napadu u lunaparku u pakistanskom gradu Lahore, prema posljednjim informacijama, poginulo je 70 osoba. Kako javljaju lokalni mediji u lunaparku Gulshan-e-Iqbal povrijeđeno je 340 osoba. Od toga najmanje 25 osoba nalazi se u životnoj opasnosti. U Pakistanu je proglašena trodnevna žalost.

Jamaat ul-Ahrar, grupa povezana s pakistanskim talibanima, potvrdila je svoju odgovornost za ovaj bombaški napad koji je potresao pakistansku javnost. Nakon napada u lunaparku, načelnik Generalštaba pakistanske vojske Raheel Sharif sinoć je sazvao sastanak Kriznog štaba na kome su prisustvovali visokopozicionirani zvaničnici.