Globus

Grčka

Papa Franjo pozvao na globalnu akciju rješavanja problema izbjeglica

05/12/2021

Upozorio je da se problemi ne rješavaju ”izgradnjom visokih zidova, već udruživanjem snaga u brizi za druge i uz poštovanje zakona, uvijek dajući primat neotuđivoj vrijednosti života svakog ljudskog bića”

Kritikujući evropski stav o izbjeglicama, papa Franjo je u nedjelju pozvao na globalno koordiniranu akciju za rješavanje ovog pitanja, dok je drugog dana svoje posjete Grčkoj posjetio grčko ostrvo Lezbos, javlja Anadolu Agency (AA).

Pitanje neregularnih migracija je svjetski problem pred kojim niko ne može zatvoriti oči, rekao je u govoru u izbjegličkom kampu “Mavrovouni” na grčkom Lezbosu.

S obzirom da Evropska unija pooštrava granične kontrole, papa Franjo je rekao:

”Mi smo u dobu zidova i bodljikave žice”.

Upozorio je da se problemi ne rješavaju ”izgradnjom visokih zidova, već udruživanjem snaga u brizi za druge i uz poštovanje zakona, uvijek dajući primat neotuđivoj vrijednosti života svakog ljudskog bića”.

Bježeći od rata ili siromaštva, desetine hiljada ljudi u zemljama kao što su Sirija, Afganistan, Irak, Jemen i Libija su posljednjih godina krenuli prema Evropi, nadajući se boljem životu ili samo sigurnosti.

Papa je rekao da nedostaje svijest da je potrebna globalna akcija za suočavanje s pandemijom COVID-19 i klimatskim promjenama i pitanje neregularnih migracija.

”Budućnost svih nas je u pitanju, a ta budućnost će biti mirna samo ako bude integrisana. Samo ako se pomiri sa najugroženijima”, rekao je papa Franjo.

Osvrćući se na sve veći broj izbjeglica koje su poginule pokušavajući doći do Evrope, papa je rekao:

”Mediteran, koji je milenijima spajao različite narode i daleke zemlje, postaje hladno groblje bez nadgrobnog spomenika. Ovaj veliki bazen, kolijevka tolikih civilizacija, sada izgleda kao ogledalo smrti”.

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou, koja je bila u pratnji pape, ustvrdila je da je zemlja nosila nesrazmijeran teret neregularnih migracija i izbjegličke krize.

Rješavanje ovih pitanja prevazilazi nacionalne granice i zajednička je odgovornost Evrope, rekla je Sakellaropoulou.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.