Globus

Rim

Papa Franjo propušta planiranu misu zbog bolesti

27/02/2020

Bilo je planirano da se Franjo sastane u bazilici Svetog Ivana Lateranskog s rimskim svećenstvom kako bi obavili misu pokajanja na početak Korizme

Papa Franjo se razbolio i propušta planiranu misu s rimskim svećenstvom širom grada u četvrtak, saopćili su zvaničnici.

Vatikan je saopćio da 83-godišnji Papa ima “blažu nelagodu” i da će nastaviti s planiranim aktivnostima u četvrtak. Franjo je, međutim, radije za to da ostane u blizini Santa Marte, vatikanskog hotela u kome boravi.

Iz Vatikana nije javljeno ništa o prirodi njegove bolesti, ali je Papa viđen kako kašlje i curi mu iz nosa tokom mise na Pepelnicu. To je došlo u jeku epidemije koronavirusa u Italiji u kojoj se razboljelo više od 400 ljudi, od kojih su svi na sjeveru zemlje. Rim je zabilježio tri slučaja bolesti, ali su svi izliječeni.

Bilo je planirano da se Franjo sastane u bazilici Svetog Ivana Lateranskog s rimskim svećenstvom kako bi obavili misu pokajanja na početak Korizme.

Papa Franjo je generalno dobrog zdravlja. Kad je bio mladić, zbog bolesti respiratornog sistema, odstranjen mu je dio plućnog krila.

Franjo odnedavno ima brojne aktivnosti, među kojima i generalnu audijenciju u srijedu i predvođenje vjerske službe za Pepelnicu tokom dana u rimskoj bazilici, prenosi Associated Press.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.