Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radi rehabilitacije

Papa Franjo provest će još nekoliko dana u bolnici

Papa_Franjo (1) (1)

Vatikan je saopćio da je Papa, koji je odrastao kao navijač Kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa, „podijelio radost“ zbog pobjede oba nacionalna tima

Papa Franjo provest će još nekoliko dana u bolnici nakon operacije na crijevu koja mu je urađena 4. jula kako bi se optimizirao njegov oporavak, rehabilitacijski tretman i terapija, saopćio je Vatikan u ponedjeljak.

Vatikan je prvobitno saopćio da će Franjo biti otpušten iz poliklinike Gemelli krajem prošle sedmice. U posljednjem ažuriranom izvještaju o njegovom stanju, Vatikan je saopćio da je on dovršio postoperativni tretman, ali da će „ostati još nekoliko dana da optimizira medicinsku i rehabilitacijsku terapiju“.

Hirurzi su odstranili polovinu Franjinog debelog crijeva 4. jula zbog onoga što su liječnici nazvali ozbiljnim suženjem crijeva.

Osamdesetčetverogodišnji Papa pojavio se u nedjelju prvi put u javnosti nakon operacije, izgledajući u dobroj formi dok je održavao sedmičnu molitvu s desetog sprata bolničkog balkona. Iskoristio je tu priliku da pozove na besplatnu zdravstvenu zaštitu za sviju.

Franjo ima razloga da danas bude dobrog raspoloženja – njegova rodna Argentina pobijedila je Brazil 1-0 i osvojila je Copa America, dok je njegova druga domovina Italija osvojila Evropsko prvenstvo nakon pobjede nad Engleskom zahvaljujući boljem izvođenju penala u nedjelju navečer, piše Reuters.

Vatikan je saopćio da je Papa, koji je odrastao kao navijač Kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa, „podijelio radost“ zbog pobjede oba nacionalna tima i ponovio je svoju vjeru u značaj sportskih vrijednosti i potrebu prihvaćanja svakog ishoda, uključujući i poraz.

– Samo na taj način, suprotstavljajući se životnim nedaćama, možete se uvijek staviti u situaciju da igrate, borite se bez odustajanja, s nadom i vjerom – navodi Vatikan u saopćenju Franjine riječi.