Globus

Obraćanje o "stanju svijeta"

Papa Franjo: Rat u Ukrajini je zločin protiv Boga i čovječnosti

09/01/2023
Foto: Pixsell

"Ne zaboravimo našu ukrajinsku braću i sestre. Mnogo trpe zbog rata. Ovaj Božić u ratu, bez svjetla, bez grijanja, uzrokuje mnogo patnje. Molim vas, ne zaboravimo ih", poručio je papa

Papa Franjo je u ponedjeljak rekao da su ratovi poput onog u Ukrajini gdje su civilna područja podvrgnuta, kako je rekao, neselektivnom uništavanju, “zločin protiv Boga i čovječanstva”.

Franjo je dao svoje primjedbe u svom godišnjem govoru diplomatama akreditiranim u Vatikanu o situaciji u svijetu koji je neformalno postao poznat kao njegovo obraćanje o “stanju svijeta”, prenosi Reuters.

Papa Franjo je u nedjelju čestitao pravoslavni Božić, podsjećajući na majke koje su izgubile svoju djecu u razornom ratu.

– Ne zaboravimo našu ukrajinsku braću i sestre. Mnogo trpe zbog rata. Ovaj Božić u ratu, bez svjetla, bez grijanja, uzrokuje mnogo patnje. Molim vas, ne zaboravimo ih. I danas, gledajući Gospu kako nosi dijete u jaslice, doji ga, mislim na majke žrtava rata, vojnika koji su poginuli u ovom ratu u Ukrajini. Majke Ukrajinke i majke Ruskinje, i jedne i druge su izgubile svoju djecu. To je cijena rata. Molimo za majke koje su izgubile svoje sinove vojnike, i ukrajinske i ruske majke – rekao je papa u svom jučerašnjem obraćanju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.