Papa Franjo sapleo se i pao tokom mise

papa franjo pad

Papa Franjo molio se u četvrtak ispred najvažnije poljske ikone, Crne Gospe od Jasne Gore, te rekao na misi na otvorenom pred desecima hiljada okupljenih vjernika kako zahvaljuje Poljacima što su zadržali vjeru u teškim vremenima.

Poglavar Rimokatoličke crkve je zahvalio za, kako je rekao, “zaraznu snagu izvorne vjere, koja se prenosi sa porodice na porodicu” u Poljskoj, u kojoj je približno 98 posto katolika.

Papa je kazao kako je njihova vjera ostala jaka u mnogim situacijama kroz historiju.

Poljska je poznata po tome što je sačuvala katolički plamen da gori tokom desetljeća komunističke vladavine, navodi agencija Reuters.

Kad je 79-godišnji papa blagoslivljao oltar na početku mise, spotaknuo se na stepenici, ali su priskočili pomoćnici te se nije povrijedio.

Papa Franjo, čija je glavna svrha dolaska u Poljsku predsjedavanje međunarodnim skupom katoličke mladeži u Krakovu, do grada udaljenoga oko 140 kilometara je dovezen, umjesto planiranog leta, helikopterom, zbog lošeg vremena.

U svetištu se čuva Crna Gospa, bizantska ikona koja potječe iz razdoblja između šestog i devetog stoljeća i donesena je u Poljsku otprilike prije 600 godina.

Svetište je bilo važno mjesto u teškim vremenima poljske historije.

Poljaci su tamo dolazili na molitvu kada su komunističke vlasti ranih 1980-ih proglasile ratno stanje.

Predviđeno je da se papa u Krakov vrati u četvrtak poslije podne, gdje će otvoriti Svjetski dan mladih.