Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo se pomolio za okončanje rata u Siriji

coloseum – papa

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, pomolio se danas na tradicionalnoj uskršnjoj misi u Vatikanu da se okonča rat koji sije “užas i smrt” u Siriji i osudio jučerašnji smrtonosni napad na konvoj civila i vojnika kod Halepa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Papa se pred hiljadama vjernika na Trgu svetog Petra u svojoj tradicionalnoj uskršnjoj poruci “Gradu i svijetu” (Urbi et Orbi) pomolio za mir na Bliskom istoku, naročito u ratom razorenoj Siriji i osudio jučerašnji “gnusni napad” koji se dogodio protiv, kako je kazao, “izbjeglica u bjekstvu”.

U bombaškom napadu do kojeg je došlo dok je konvoj što je izašao iz poručja pod kontrolom sirijskog režima čekao u Rashiddinu, poginulo je više od 100 ljudi, a među njima su se nalazili civili, pripadnici Crvenog polumjeseca i vojnici.

“Neka Bog pomogne svima onima koji aktivno pokušavaju da donesu olakšanje i pomoć civilnom stanovništvu u Siriji, žrtvama rata koji ne prestaje da sije užas i smrt”, izjavio je papa, prenosi BBC.

Papa je govorio i o patnjama migranata te je kritikovao “paralisanje i jalovu birokratiju koji stoje na putu promjenama”.

Više desetina hiljada vjernika okupilo se danas u Vatikanu gdje su bili izloženi pojačanim bezbjednosnim mjerama. Pripadnici snaga bezbjednosti raspoređeni su i na krovovima zgrada, a čitavo područje oko Bazilike sv. Petra bilo je blokirano uz samo nekoliko punktova za propuštanje vjernika.