Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva posjeta

Papa Franjo stigao u Skoplje

papa franjo makedonija

Papa Franjo će se obratiti državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru u zemlji

Za poglavara Rimokatoličke crkve, papu Franju koji je jutros stigao u prvu, istorijsku posjetu Sjevernoj Makedoniji, odlazeći predsjednik Gjorge Ivanov priredio je zvaničnu ceremoniju dočeka na platou ispred Predsjedničke palate, Villa Vodno u Skoplju, javlja Anadolu Agency (AA).

Papa Franjo stigao je jutros na Međunarodni aerodrom Skoplje, gdje ga je dočekala delegacija koju su predvodili predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev. Pape Franjo je na aerodromu dočekan s počasnom gardom Vojske Republike Severne Makedonije.

Nakon intoniranja himni Vatikana i Sjeverne Makedonije, papa Franjo i makedonski predsjednik Ivanov sastaju se u Predsjedničkoj palati.

Organizacioni tim posjete pape Franje Sjevernoj Makedoniji obavijestio je da će se papa odvojeno sastati sa predsjednikom Ivanovim i sa premijerom Zaevim.

Papa Franjo će se, takođe, obratiti državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru u zemlji.

Kao dio posjete Sjevernoj Makedoniji tokom dana, u Memorijalnom domu Majke Tereze u centru Skoplja, papa Franjo će se sastati sa vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze. Nakon susreta s vjerskim vođama, u amfiteatru iza Memorijalnog doma Majke Tereze, papa Franjo će se susresti sa ugroženom grupom građana.
Uslijedit će sveta misa na centralnom gradskom trgu “Makedonija” u Skoplju, pred hiljadama građana Sjeverne Makedonije.

Kasnije će se uputiti u katoličku crkvu u Skoplju, gdje će održati ekumenski i međureligijski susret sa mladima i susret sa sveštenicima i njihovim porodicama.

U kasnim večernjim satima papa će sa vojnim počastima biti isprećen sa Međunarodnog aerodroma u Skoplju, čime će zvanično završiti svoju posjetu Sjevernoj Makedoniji.

Zbog posjete pape, preduzete su posebne mere bezbjednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je na nova saobraćajna pravila, u cilju nesmetanog kretanja planiranih aktivnosti, uključujući javni prevoz i besplatan parking za građane.

Vlada Sjeverne Makedonije juče je saopštila da je zbog posjete pape Franje današnji dan, 7. maj proglašen neradnim danom na teritoriji grada Skoplja.