Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagasaki

Papa Franjo: Svijet bez nuklearnog oružja je moguć i neophodan

Papa_Franjo_Manchester_napad

Papa je u subotu doputovao u trodnevnu posjetu Japanu, gdje je u sklopu kampanje protiv nuklearnog oružja posjetio Nagasaki i Hiroshimu, na koje su američki bombarderi u avgustu 1945. godine bacili dvije atomske bombe

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo pozvao je svjetske lidere da odbace atomsko oružje i hladnoratovsku doktrinu odvraćanja, istakavši kako zalihe nuklearnog oružja smanjuju sigurnost, troše novac i prijete čovječanstvu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Papa je to izjavio u nedjelju tokom posjete japanskom gradu Nagasakiju na koji su američke snage 1945. godine bacile atomsku bombu.

Nakon što je položio vijenac na spomen-obilježje žrtvama atomskog bombardovanja, papa Franjo je izjavio da je to mjesto podsjetnik na “bol i strahote koje smo mi ljudi u stanju nanijeti jedni drugima”.

“Uvjeren sam da je svijet bez nuklearnog oružja moguć i neophodan i pozivam političke lidere da ne zaborave da nas to oružje ne može zaštiti od trenutnih prijetnji nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”, poručio je papa.

Papa je u subotu doputovao u trodnevnu posjetu Japanu, gdje je u sklopu kampanje protiv nuklearnog oružja posjetio Nagasaki i Hiroshimu, na koje su američki bombarderi u avgustu 1945. godine bacili dvije atomske bombe. Od posljedica bombardovanja poginulo je ukupno 140.000 ljudi.

Sveta Stolica, koja označava vrhovnu vlast Katoličke crkve, među prvima je potpisala i ratifikovala novi UN-ov sporazum o zabrani nuklearnog oružja, a papa Franjo je 2017. godine, kao nijedan dosadašnji papa, izjavio da “treba osuditi ne samo upotrebu već i samo posjedovanje nuklearnog oružja”.

Iako tokom posjete Nagasakiju nije ponovio svoju osudu od prije dvije godine, papa je iznio sličan stav.

“Jedna od najdubljih čežnji ljudskog srca je sigurnost, mir i stabilnost. Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na tu želju”, poručio je papa.

Poglavar Katoličke crkve će se u ponedjeljak sastati sa žrtvama nukleralne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, a nakon ovih posjeta planiran je i susret s japanskim carom Naruhitom i premijerom te zemlje Shinzom Abeom.