Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poglavar rimokatoličke crkve

Papa Franjo u Mađarskoj upozorio na rast nacionalizma

papa franjo
Foto: Pixsell

U emotivnom govoru pred čelnicima vlade, uključujući premijera Viktora Orbana, koji je imao niz sukoba s Evropskom unijom, Franjo je također pozvao na odbacivanje “autoreferentnih oblika populizma” i strogo nacionalističkih interesa

Papa Franjo, na početku putovanja u Mađarsku, u petak je jasno upozorio na opasnosti od rastućeg nacionalizma u Evropi i poručio vladi u Budimpešti da bi prihvatanje migranata zajedno sa ostatkom kontinenta bilo u duhu istinskog kršćanstva.

U emotivnom govoru pred čelnicima vlade, uključujući premijera Viktora Orbana, koji je imao niz sukoba s Evropskom unijom, Franjo je također pozvao na odbacivanje “autoreferentnih oblika populizma” i strogo nacionalističkih interesa.

Franjo je pozvao na povratak “evropskoj duši” koju su zamislili oni koji su postavili temelje moderne Evrope nakon Drugog svjetskog rata, rekavši da nacije moraju “gledati izvan nacionalnih granica”.

Govoreći na dan kada je Rusija pogodila Ukrajinu prvim zračnim napadima velikih razmjera u skoro dva mjeseca, Franjo je uputio još jedan apel za prekid tamošnjeg rata, pozivajući na “kreativne napore za mir” kako bi se ugušili “solisti rata” .

Trodnevna posjeta je prvo putovanje 86-godišnjeg pape otkako je u martu primljen u bolnicu zbog bronhitisa.