Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo: Vjetrovi rata pušu širom svijeta

franjo

Dok kršćani širom svijeta slave praznik Kristovog rođenja, papa Franjo je govorio o patnjama koje se “odražavaju na dječijim licima”, navodeći ratove i druge napetosti koje se pojavljuju u regijama poput Bliskog istoka, Afrike i Korejskog poluotoka.

Papa je u ponedjeljak poručio vjernicima okupljenim na Tgu svetog Petra da “vjetrovi rata pušu našim svijetom i zastarjeli model razvoja nastavlja da proizvodi ljuidske, društvene i ekološke gubitke”.

U svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci, Papa je izjavio da djeca na Bliskom istoku “nastavljaju da pate zbog rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca”, dok Sirija ostaje “označena ratom” a aktuelni sukob u Jemenu je “uglavnom zaboravljen”.

On se također pomolio da “sukob može biti prevaziđen na Korejskom poluotoku”, prenosi AP.

Reuters navodi kako je Papa iskoristio božićnu poruku da pozove na dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pojačao regionalne napetosti prizanjem Jerusalema kao izraelske prijestonice.

– Pomolimo se da volja za nastavkom dijaloga može prevladati među stranama i da se dogovoreno rješenje konačno može postići, ono koje omogućuje miroljubivu koegzistenciju dvije države unutar obostrano dogovorenih i međunarodno priznatih granica – izjavio je papa Franjo.

To je drugi put da je Papa javno progovorio o Jerusalemu od Trumpove odluke 6. decembra. Tog je dana papa Franjo pozvao da se poštuje status quo u gradu, upozoravajući da bi nove napetosti na Bliskom istoku mogle razbuktati postojeće sukobe u svijetu.