Papa kritikovao one koji govore o miru u Siriji i snabdijevaju oružjem zaraćene

papa franjo111

Papa Franjo u utorak je kritikovao zemlje koje naoružavaju zaraćene strane u Siriji istovremeno govoreći o miru.

Papa nije imenovao nijednu zemlju. Vlada predsjednika Bashara al-Assada prima vojnu i ostalu pomoć od Rusije i Irana, dok neke opozicijske grupe imaju podršku sunitskih regionalnih sila i Zapada.

– Dok narod pati, nevjerovatne sume novca se ulažu u snabdijevanje boraca naoružanjem. A neke od zemalja koje snabdijevaju tim naoružanjem također su među onima koji govore o miru – izhavio je Franjo u video poruci humanitarnoj grupi koja održava konferenciju o Siriji.

– Kako možete vjerovati u nekoga ko vas miluje desnom rukom i udara vas lijevom? – zapitao je Papa.

Viš od četvrt miliona ljudi je ubijeno i oko 11 miliona je raseljeno u sirijskom petogodišnjem građanskom ratu koje je doveo do najveće evropske izbjegličke kritze nakon Drugog svjetskog rata.

Mirovni pregovori uz posredovanje UN-a su blokirani. Posrednik UN-a za Siriju poručio je Vijeću sigurnosti prošle sedmice kako je nejasno kada će se održati naredni krug mirovnih pregovora.

Franjo je uputio brojne apele za mir u Siriji i kritikovao je proizvođače i trgovce oružja, rekavši kako se oni pri čistoj svjesti ne mogu nazivati hrišćanima, prenosi Reuters.