Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa popio čaj od koke, još nije žvakao lišće

papa bolivija

Papa Franjo stigao je u Boliviju, a tokom leta iz Ekvadora prema toj zemlji pio je čaj koji, uz kamilicu i anis, sadrži i listove koke.

Ta mješavina navodno otklanja mučninu koju može izazvati boravak na velikim nadmorskim visinama, a upravo je to ono što je papi trebalo s obzirom na činjenicu da je aerodrom u La Pazu, El Alto, međunarodni aerodrom na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu.

Papa je trenutno u posjeti najsiromašnijim zemljama Južne Amerike, a vijest o tome da je pio čaj koji su mnogi povezali s kokainom, iako to nema gotovo nikakve veze jedno s drugim, brzo je postala hit. Mješavina koju su mu dali zove se “trimate” i lokalno je stanovništvo koristi stoljećima.

Kako izvještavaju svjetski mediji, 78-godišnji papa nije pokazivao znakove slabosti kada je sletio, a nisu uočeni niti znakovi djelovanja čaja od koke.

Papa je, piše Guardian, izjavio da bi probao i žvakati listove koke, a Vatikan je izdao tim povodom i službeno priopćenje u kojem stoji da papa može sam odlučiti hoće li ispuniti svoju želju ili ne.

papa lisce koke