Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa pozvao na izdavanje privremenih viza za migrante: Protjerivanje nije rješenje

papa franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je apelovao na izdavanje privremenih viza za migrante koji bježe iz zemalja u kojima se vode oružani sukobi, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bilo bi dobro predvidjeti mogućnost izdavanja posebnih privremenih viza za osobe koje bježe pred sukobima u susjedne zemlje”, poručio je papa u tekstu napisanom u povodu Svjetskoga dana migranata i izbjeglica.

Upozorio je da protjerivanje migranata i izbjeglica ne predstavlja adekvatno rješenje za migrantsko pitanje.

“Kolektivna i samovoljna protjerivanja migranata i izbjeglica ne predstavljaju adekvatno rješenje, posebno zato što se ti ljudi protjeruju u zemlje koje im ne mogu garantovati ni dostojanstvo niti poštivanje temeljnih ljudskih prava”, naveo je papa Franjo.

Naglasio je da se mnogo više zemalja treba zalagati za otvaranje, kako je naveo, “humanitarnih koridora za najranjivije među migrantima i izbjeglicama”.

Na kraju je istakao da bi izbjeglice trebale imati i određeni oblik zdravstvene zaštite.

“U zemlji koja prihvata izbjeglice, stranci bi trebali imati pravo na zdravstvenu zaštitu te bi trebali biti uključeni i u penzioni sistem”, piše papa Franjo, dodajući da bi im se trebala omogućiti i sloboda praktikovanja vjere koju su odabrali.