Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa primio Trumpa u Vatikanu, Melania i Ivanka ispoštovale pravila

trump_vatikan

U okviru prve inozemne turneje američki predsjednik Donald Trump doputovao je u zvaničnu posjetu Vatikanu i sastao se sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, javlja Anadolu Agency (AA).

Papa Franjo je Trumpa primio u Apostolskoj palati, a prije sastanka su pozirali fotoreporterima. Tom prilikom je bila jasno vidljiva razlika u raspoloženju, papa Franjo je bio opušten i nasmijan, a pažnju novinara privukla je napetost i nervoza koju je pokazao Trump.

Nakon polusatnog sastanka papi Franji i američkom predsjedniku Trumpu se pridružio i ostatak američke delegacije u kojoj je ponajviše pažnje privukla prva dama Melanija Trump. Ona je na sastanak stigla u crnoj haljini i s velom na glavi, čime je ispoštovala tradiciju Svete stolice, dok tri dana ranije tokom Trumpove posjete Saudijskoj Arabiji nije nosila veo, iako je i tamo to jedan od običaja, pa i mnogo više od toga.

U sličnoj kombinaciji pojavila se i Ivanka Trump, jer protokol susreta sa poglavarom Katoličke crkve nalaže da žene moraju odjenuti crnu odjeću te kosu prekriti velom.

Postoji samo sedam žena na svijetu koje ne moraju nositi crno pred Papom. Ta povlastica se zove “le privilege du blanc” na francuskom jeziku ili “privilegio del biacno” na italijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze, te one za susrete s Papom, mise i beatifikacije, nose bijelo.

“Privilegiju bijelog” koriste Charlene od Monaca, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, dvije belgijske kraljice (Matilde, supruga kralja Filipa i Paola, njegova majka), Sofija od Grčke, španlska kraljica Leticija i Marina, princeza od Napulja.

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama ne-katoličkih monarha. Iako su katolici, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota, ili suprugama princa od Lihtenštajna. Također do 2013. ovo pravo nije odobravano supruzi princa Monaka. Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Holandije, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra.

Španske kraljice i princeze uz privilegiju bijelog mogu nositi i pienetu, ukras za kosu u obliku velike ukosnice koji se prekriva bijelim velom.

Pravilo crne haljine i vela poštovale su sve žene državnika i političarke koje su se susrele s Papom.

Medaljon od maslinove grančice

Papa je Trumpu poklonio medaljon maslinove grančice, simbola mira i encikliku “Laudato Si“, u kojoj govori o neophodnosti borbe protiv klimatskih promjena.

Trump je papi Franji uzvratio poklonom zbirke sabranih djela Martina Luthera Kinga.

Američki predsjednik Trump će se u nastavku posjete sastati sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pierom Parolinom, a potom i posjetiti Sikstinsku kapelu.

Po završetku posjete Vatikanu se očekuje i Trumpov susret sa italijanskim predsjednikom Sergijom Mattarellom.

U proteklih nekoliko dana Trump je posjetio Saudijsku Arabiju, Izrael i Palestinu, a naredna stanica njegove turneje je Brisel, gdje će prisustvovati samitu lidera NATO-a.