Globus

Papa splitskom fratru pedofilu zabranio rad u Crkvi

04/08/2018

Katolička agencija IKA objavila je danas kako je splitskom fratru Gracijanu Stipi Gašperovu, optuženom za silovanje, trajno zabranjeno slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve.

“Sveti Otac Franjo je 28. juna, nakon što je primio izvještaj od Kongregacije za nauk vjere, otpustio fra Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razriješivši ga svih obveza koje proizlaze iz svetoga reda, također i onih vezanih uz redovničke zavjete, čime se ujedno fra Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranjuje slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve. Dana 1. augusta ovaj je dekret uručen Gracijanu Stipi Gašperovu, koji je svojim potpisom potvrdio da ga prihvata”, stoji u saopštenju.

Podsjetimo, protiv njega se vodio crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. maja, a 14. maja dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, koja je zaključke proslijedila Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

Kako je tada objavljeno, istraga je pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje petorice dječaka, a za kaznu je trebao biti otpušten iz franjevačkog reda i kleričkog staleža.

Franjevci su prije dva mjeseca objavili saopštenje u kojem stoji:

“Crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) pokrenut protiv fratra, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj je fazi.

Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. maja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca.

Nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

Budući da je 23. maja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fratra u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda, kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna.

O konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Nakana je ovog saopštenja obavijestiti zainteresiranu javnost, napose žrtve s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje”, poručili su.

Podsjetimo, policija je nakon prve prijave za zlostavljanje uhapsila i ispitala 78-godišnjeg fratra, ali je brzo pušten na slobodu. Nakon toga su poslali poseban izvještaj Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, koje je trebalo odlučiti hoće li podignuti optužnicu.

Njegova kaznena djela su otišla u zastaru, ali je naknadno DORH objavio da provodi daljnje izvide.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo izdalo je na svojim stranicama saopštenje u kojem navodi kako se još uvijek bavi optužbom protiv fratra splitskog Samostana sv. Frane za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

“PU splitsko-dalmatinskoj izdan je nalog za provođenje daljnjih izvida zbog kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz članka 158. Kaznenog zakona i kaznenog djela neprijavljivanja kaznenog djela iz članka 302. Kaznenog zakona, a ovo državno odvjetništvo i neposredno poduzima i druge potrebne mjere i radnje, a izvidi će trajati dok se ne prikupe svi podaci potrebni za donošenje državnoodvjetničke odluke”, stoji u tadašnjem saopštenju DORH-a.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.