Vatikan

Papa u božićnoj misi osudio ljudsku pohlepu i konzumerizam

papa

Papina božićna misa u bazilici Svetog Petra jedna je od najznačajnijih ceremonija u katoličkoj liturgiji koja slavi rođenje Isusa Krista

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio ljudsku pohlepu i konzumerizam, podsjećajući kršćane tokom tradicionalne božićne mise da se “život hrani ne samo materijalnim bogatstvom nego i ljubavlju”.

– U ovim danima za mnoge ljude smisao života je u posjedovanju, u gomilanju materijalnih predmeta – izjavio je Papa u propovjedi.

– Nezajažljiva pohlepa označava kompletnu ljudsku istoriju, čak i danas, kada, pardoksalno, nekolicina uživa u luksuzu dok većina ostalih preživljava bez svakodnevnog hljeba za opsatanak – kazao je.

Papina božićna misa u bazilici Svetog Petra jedna je od najznačajnijih ceremonija u katoličkoj liturgiji koja slavi rođenje Isusa Krista.

– Kada razmišljamo o jaslicama u kojima je Isus rođen, mi uviđano da se život hrani ne samo materijalnim bogatstvom nego ljubavlju, ne proždrljivošću nego milosrđem, ne šepurenjem nego jednostavnošću – kazao je Papa.

– Za Božić mi ne smijemo izgubiti pravac niti skliznuti u konzumerizam i bezosjećajnost, i trebamo se zapitati: “Da li sam podijelio svoj hljeb s onim koji nema ništa? – dodao je.

Papine božićne obaveze nastavit će se tokom današnjeg dana tradicionalnim obraćanjem Urbi et Orbi (gradu i svijetu) s centralnog balkona bazilike Svetog Petra.

Urbi et Orbi, koji također uključuje blagoslove i oprost grijeha, govor je koji se drži tokom Uskrsa, Božića i nakon izbora novog pape.

Pape obično koriste tu priliku da upute poruke mira, prenosi dpa.