Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neće odbiti šansu

Papa zatražio od Sjeverne Koreje da ga pozove u posjetu

papa (1)

Papa Franjo tada je odgovorio kako će biti spreman da otputuje na Sjever ukoliko dobije zvaničnu pozivnicu

Papa Franjo zatražio je od Pyongyanga da ga pozove u Sjevernu Koreju, navodeći u televizijskom intervjuu u petak da neće odbiti šansu da posjeti Sjever u cilju uspostave mira.

Potencijalna papina posjeta izoliranoj, nuklearno naoružanoj zemlji, ranije je pominjana kada je bivši predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in u 2018. pokrenuo novu rundu diplomatije s čelnikom Sjevera Kim Jong Unom.

Moon, koji je katolik, izjavio je da mu je Kim poručio da će papa biti dočekan “s entuzijazmom”.

Papa Franjo tada je odgovorio kako će biti spreman da otputuje na Sjever ukoliko dobije zvaničnu pozivnicu.

Pyongyang je, međutim, najvećim dijelom prekinuo kontakte sa Seulom nakon propasti drugog samita između Kima i ondašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u 2019. godini, dovodeći do blokade dijaloga.

– Kada me pozovu, poručio bih im “molim vas pozovite me” – ne bih rekao ne – izjavio je papa Franjo za južnokorejskog državnog emitera programa KBS u intervjuu koji je emitiran u petak.

– Jednostavno cilj posjete bio bi bratstvo – dodao je.

Odnosi između Sjeverne i Južne Koreje na najnižem su nivou otkako je Seul inaugurirao novog tvrdokornog predsjednika, Yoon Suk-yeola, u maju.

Yoon je ponudio pomoć Sjeveru u zamjenu za denuklearizaciju, ali je Kimov režim ismijao tu ponudu.

Sjever optužuje Južnu Koreju za svoju majsku epidemiju Covid-19, i u ovom je mjesecu zaprijetio da će “zbrisati” vlasti u Seulu u znak odmazde.

Sjeverna Koreja izvela je rekordni broj testova naoružanja u ovoj godini, među kojima i ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete u punom dometu, po prvi put od 2017., prenosi AFP.