Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uae

Papu Franju u Abu Dhabiju na misi dočekalo 135.000 katolika i muslimana

papa franjo uae

Papa Franjo je učestvovao na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza Vatikana s muslimanskim svijetom

Na desetke hiljada katolika i nekoliko hiljada muslimana sudjelovalo je u utorak u Abu Dhabiju na jedinstvenoj misnoj svečanosti koju je predvodio papa Franjo, prvi poglavar Katoličke Crkve koji je stigao na Arapski poluotok.

Oko 135.000 poštovalaca okupilo se na stadionu Zayed u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi vidjeli papu koji je došao promovirati međuvjerski dijalog.

Na misi su bili prisutni ministrica za kulturu UAE Noura Al Kaabi i ministar za toleranciju šeik Nahjan bin Mubarak, koji su objavili sliku na Twitteru pred misu.

Za vrijeme mise papa Franjo je govorio o Božjoj ljubavi.

“Radost koju nam niko u ovom svijetu ni pod kakvim okolnostima ne može oduzeti. To je radost koja nam daje mir ”, rekao je.

Prije dolaska na misu, papa Franjo je proveo jutro u katedrali sv. Josipa u Abu Dhabiju, gdje je govorio o svom velikom zadovoljstvu što “posjećuje male crkve koje su rasprostranjene po cijelom svijetu”, prenose lokalni mediji.

Papa Franjo stigao je nedjelju u Abu Dhabi. Na početku zvaničnog dijela posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima dočekan je topovskom salvom i preletom vojnih aviona koji su ostavili žuti i bijeli trag, što su boje Vatikana. Papa je posjetu počeo dolaskom u predsjedničku palatu gdje je svečano dočekan dobrodošlicom od strane princa Abu Dhabija šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjan.

Papa je posjetio i Veliku džamiju šeika Zayeda.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i veliki imam Univerziteta Al-Azhar u Kairu Ahmed al-Tayeb potpisali su historijsku “Deklaraciju bratstva”.

Papa Franjo je učestvovao na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza Vatikana s muslimanskim svijetom, prenosi Anadolija.

Tom prilikom papa i veliki imam al-Tayeb su na svečanoj ceremoniji u Abu Dhabiju potpisali “Deklaraciju bratstva”, pozivajući na mir među državama, religijama i rasama.

U Deklaraciji se navodi da će zajedno poduzeti potrebne napore u okviru borbe protiv ekstremizma.

Deklaraciju bratstva su potpisali u ime svih žrtava rata, progona i nepravde u svijetu.

“Odlučno izjavljujemo da religije nikada ne smiju poticati na rat, mržnju, neprijateljstvo i ekstremizam niti smiju poticati nasilje i prolijevanje krvi”, navodi se u tekstu Deklaracije.

Papa Franjo je tokom prve papinske posjete Arapskom poluotoku pozvao na okončanje ratova na Bliskom istoku.