Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pariška policija izmjestila hiljadu migranata iz šatorskog naselja

Pariz_migranti1111

Policija je na sjeveru Pariza u utorak evakuirala šatorsko naselje gdje je oko 1.000 migranata, većinom iz Afganistana i Sudana, živjelo u bijednim uslovima.

Stotine policajaca u zoru je krenulo u izmještanje migranata kampiranih između glavnih cesta koje vode u Pariz, kazao je novinar AFP-a.

Naselje u području Porte de la Chapelle nalazilo se samo nekoliko metara od novog tranzitnog centra za izbjeglice koji su otvorile pariške gradske vlasti krajem prošle godine kako bi tražioce azila makli sa ulica, ali koji ima ograničen broj mjesta.

Ovi “ilegalni kampovi” predstavljaju “veliki rizik za sigurnost i zdravlje osoba koje u njima borave, kao i lokalnih stanovnika”, saopćila je pariška policija.

Policija je zaustavila saobraćaj na glavnim raskršćima na sjeveru grada kako bi mogla pristupiti kampu, u kojem je u tučnjavi između migranta prošlog mjeseca nekoliko njih povrijeđeno.

Oko 350 pripadnika policije bilo je uključeno u ovu operaciju, uključujući 100 općinskih službenika i osoblja humanitarnih grupa.

– Vlasti će nas smjestiti u kuće. Ne znam gdje, ali to je u redu – rekao je Said, koji je kazao da je mjesec dana spavao napolju, dodajući da su neki spavali napolju i po “tri ili više mjeseci.”

Prošlog mjeseca veliki požar je progutao jedan od najvećih migrantskih kampova koji je bio dom za 1.500 ljudi u blizini francuske luke Dunkirk, a požar je izbio nakon tučnjave stotina Afganistanaca i Kurda.