Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pariz ne priznaje glasanje na Krimu

rusija izbori

Francuska je saopštila da ne priznaje održavanje ruskih predsjedničkih izbora na Krimu, četiri godine poslije ruske aneksije tog ukrajinskog poluostrva.

“Francuska ne priznaje održavanje ruskih predsjedničkih izbora na Krimu”, saopštilo je u Parizu Ministarstvo inostranih poslova.

“Četiri od ilegalne aneksije Autonomne Republike Krim i Sevastopolja, Francuska ostaje čvrsto opredeljena za puno obnavljanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Promjena granica silom je u suprotnosti s međunarodnim pravom, koje se odnosi i na Rusku Federaciju”, navelo je Ministarstvo.

U Rusiji se danas glasa na predsedničkim izborima, na kojima je favorit Vladimir Putin.

Izbori se poklapaju s četvrtom godišnjicom aneksije Krima, marta 2014. godine, na osnovu međunarodno nepriznatog referenduma uglavnom ruskog stanovništva tog ukrajinskog poluostrva.

Kao odgovor na to, Ukrajina je u petak upozorila da će ruskim glasačima onemogućiti pristup ruskim konzulatima da bi glasali.

Francuski ministar spoljnih poslova Jean-Yves Le Drian ide 22. marta u Kijevu na razgovore s ukrajinskim vlastima, a na dnevnom redu su i Krim i Donbas.

Francuska je izrazila “zabrinutost zbog militarizacije Krimskog poluostrva i pogoršanje stanja ljudskih prava, pogotovo krimskih Tatara” posle ruske aneksije.