Globus

CEMI

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Do 17:00 sati glasalo 68,4 % birača

30/08/2020

Po regijama, najveća izlaznost je u Podgorici - 70,9 posto, na sjeveru države je 63,9 posto, dok je na u južnoj regiji glasalo 69,6 posto birača

Do 17 sati na parlamentarne izbore u Crnoj Gori odazvalo se 68,4 odsto upisanih u birački spisak, saopštio je Centar za monitoring (CEMI).

Po regijama, najveća izlaznost je u Podgorici – 70,9 posto, na sjeveru države je 63,9 posto, dok je na u južnoj regiji glasalo 69,6 posto birača.

Birački odbori su odobrili oko 13.600 zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko dva i po odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Na parlamentarnim izborima 2016. putem pisma je glasalo 10.134 birača.

“S obzirom da članovi biračkog odbora obilaze prijavljena lica u periodu od 13 do 20 sati procjene su da je teško obraditi više od 20 birača u tom periodu ako u prosjeku utroše 20 minuta po jednom biraču. Na 120 biračkih mjesta je prijavljeno više od po 20 lica za glasanje putem pisma, saopstili su iz CDT upozoravajući da ce određen broj birača koji su podnijeli zahtjev za glasanje putem pisma ostati uskraćeni.

Više od 550 prijava nepravilnosti tokom izbornog procesa je stiglo pravnom timu nevladine posmatračke organizaciji CEMI do 17 časova, kazala je PR koordinatorka Centra za monitoring (CEMI), Maja Bjelić na konferenciji za novinare.

Kako je navela, 471 se odnosi na kršenje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) i smanjenje epidemiološkog rizika, dok je 79 nepravilnosti koje se odnose na kršenje preporuka NKT-a.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred biračkih mjesta.

U nedjelju se u Crnoj Gori održavaju parlamentarni izbori, na kojima se građani opredjeljuju između 11 lista i stranaka, a također će biti održani i lokalni izbori u pet opština.

Predizborna tišina počela je u ponoć sa petka na subotu i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju navečer.

Izbori se održavaju u vrijeme pandemije virusa korona, pa je obaveza poštovati preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Pravo glasa u Crnoj Gori ima 540.026 birača, koji će glasati na 1.217 biračkih mjesta.

Ovo su 11 parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i peti od proglašenja nezavisnosti 2006. godine, prenosi AJB.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.