Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tragedija u Podgorici

Pas mu je upao u rijeku, a onda je uletio za njim i nestao: “Morača je plutajuća smrt” (FOTO)

moraca

Radomirovi prijatelji, rođeni brat sa svojim prijateljima, najbolji ronioci iz Bijele i poznanici, nastavili su da češljaju rijeku i obalu

– Radomir je krenuo za svojim psom, šarplanincem, mladim i bezopasnim, koji je otrčao ka Morači. Kada je vidio da psa nema, skinuo je garderobu i uskočio u brzu, nadošlu rijeku. Kakav je to mladić najbolje govori ovaj njegov postupak. Mi ne gubimo nadu da će se negdje pojaviti, iako smo svjesni da je to naučna fantastika”.

Ovako za Blic priča Stefan Stanišić (31), najbolji prijatelj Radomira Račića (29), mladića koji je u Podgorici prošle nedjelje uskočio u Moraču u želji da spase svog psa i nekoliko trenutaka kasnije nestao… Sve se dogodilo, kaže, u blizini Njegoševog parka u Podgorici, gdje obično dovodi psa da se istrči.

– U nekom momentu pas je krenuo da trči ka jednom dijelu parka, ka stepenicama koje vode do betonske ploče i rijeke. Krećući se ka tamo pozvao je našeg druga, koji je bio u blizini, da dođe da mu priskoči u pomoć. Kada je naš drugar stigao, Radomir je već bio na ploči – priča Stefan.

Jedina svjetlost koju su imali jeste ona koja dopire sa obližnjeg mosta. Ipak to je nedovoljno da bi se u mutnoj Morači po mraku bilo šta vidjelo. Zato je Radomir krenuo da skida garderobu sa sebe.

– Drug ga je pitao gdje će, šta će, jer svi znamo da je Morača plutajuća smrt. Čak su se i sukobili jer nije htio da mu dozvoli da uđe. Drug je svim silama pokušavao da odgovori, ali on jednostavno nije htio da se suoči sa činjenicom da je pas upao u rijeku. Po priči druga, ušao je u vodu i počeo da pliva. Rekao je da će samo da pogleda da se nije zakačio za neko žbunje na obali – priča Radomirov najbolji prijatelj.

Drug ga je, kaže, vidio još nekoliko metara, a onda je nestao. Od tada mu se gubi svaki trag…

Sutradan, na mjestu gdje je Radomir posljednji put viđen, pojavio se njegov pas. Živ i zdrav. Radomirovi bližnji ugledali su ga u nekom šipražju na obali, ali se pas sa lakoćom istrgao i popeo uz obalu velikog nagiba. Istog trenutka otrčao je svojoj i Radomirovoj kući, udaljenoj sedam, osam kilometara odatle.

Potraga za Radomirom traje danima

Radomirovi prijatelji, rođeni brat sa svojim prijateljima, najbolji ronioci iz Bijele i poznanici, nastavili su da češljaju rijeku i obalu. Kako Stefan priča, tražili su ga nizvodno, do ušća u jezero. Međutim, do Radomira ni četiri dana kasnije nema ni traga ni glasa.

– Mi samo želimo da ga nađemo, da ga sahranimo kako treba, kako dolikuje čovjeku. Ipak ne gubimo onaj tračak nade da ćemo ga naći živog, mada smo svjesni da je to ravno naučnoj fantastici. Ja sam jedinac i on mi je kao brat, družimo se skoro 30 godina. Ali svi znamo koliko je Morača opasna rijeka, posebno kada ovako nadođe – priča potreseni Stefan.

Stefan (lijevo) i Radomir (desno)

Kako je kazao, i Radomirovi roditelji su u jako teškom stanju. Ne mogu da povjeruju da se ovako nešto dogodilo njihovom djetetu, a dan nakon nestanka otišli su u manastir Ostrog da se pomole za Radomira o kom svi imaju samo najljepše riječi.

Potraga nastavljena i u ponedjeljak

– Ronioci Regionalnog centra iz Bijele su nastavili potragu za R. P. koji je prije četiri dana nestao u Morači, pokušavajući da spase psa – kazao je za portal RTCG ronilac Danilo Mijajlović.

– Zbog obimnih padavina prethodnih dana uslovi za ronjenje su veoma teški, jer je nivo Morače veoma veliki, a vidljivost veoma loša – ističe Mijajlović.

Mijajlović je kazao da su timovi ronili od Blažovog mosta do Krivog mosta i nizvodno u donjem toku Morače od Nikšićkog mosta.

– Ispuštanje gradskog fekalnog kolektora dodatno nam je ometao vidljivost u vodi. Pretraživali smo poznate virove, skripove, podvodne stijene, mjesta na kojima smo obično nalazili utopljenike, ali ni današnja pretraga nije dala rezultate. Nadamo se da će se u narednia danima nivo rijeke smanjiti, a voda barem malo izbistriti – rekao je Mijajlović.