Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok traje mobilizacija

Patrijarh Kiril: Ruski vojnici koji poginu u Ukrajini biće očišćeni od grijeha

kiril tw

Rusija je pozvala oko 300.000 dodatnih vojnika u borbu u Ukrajini, u mobilizaciji koja je izazvala bijes javnosti, dovela do egzodusa vojno sposobnih muškaraca i izazvala proteste širom zemlje

Poglavar Ruske pravoslavne crkve rekao je da će ruski vojnici koji su poginuli u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha, nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju zemlje od Drugog svjetskog rata.

Patrijarh Kiril je ključni Putinov saveznik i pobornik invazije. On je ranije kritikovao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se okupe oko Kremlja.

– Mnogi umiru na poljima međusobnog ratovanja – rekao je Kiril, 75-godišnjak, u svom prvom sedmičnom obraćanju nakon naredbe o mobilizaciji. Crkva se moli da se ova bitka što prije završi, “kako bi što manje braće poginulo u ovom bratoubilačkom ratu.”

– Ali u isto vrijeme, Crkva shvata da ako neko, vođen osjećajem dužnosti i potrebom da ispuni svoju zakletvu… krene da čini ono što mu dužnost poziva, i ako osoba pogine u vršenju ovog dužnost, onda su nesumnjivo počinili djelo ekvivalentno žrtvovanju. Žrtvovali su se za druge. I stoga vjerujemo da ova žrtva pere sve grijehe koje je čovjek počinio – kazao je on.

Rusija je pozvala oko 300.000 dodatnih vojnika u borbu u Ukrajini, u mobilizaciji koja je izazvala bijes javnosti, dovela do egzodusa vojno sposobnih muškaraca i izazvala proteste širom zemlje.

Kirilova podrška ratu u Ukrajini produbila je jaz između ruskog ogranka pravoslavne crkve i drugih krila pravoslavlja širom svijeta.

Papa Franjo, poglavar Katoličke crkve, bio je glasni protivnik rata i kritikovao je Kirilov stav u nekoliko javnih obraćanja, uključujući i ranije ovog mjeseca kada je rekao da Bog ne podržava rat.