Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Zakon

Pazite kada budete vozili kroz Hrvatsku, od sada vam prijete ogromne kazne

hrvatska policija

Brzinu vožnje neće kontrolirati samo policija i radari, uključuje se i treća strana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji s Fakultetom saobraćajnih nauka, priprema izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje donose drastično veće kazne.

Ako vozilom prođete kroz crveno svjetlo ostat ćete bez vozačke dozvole, ako na autocesti vozite 50 kilometara više od dopuštenog možete završiti do 60 dana u zatvoru, prenosi Net.hr.

Isto toliko možete otići u zatvor i ako ste prošli kroz više crvenih svjetla na semaforu zaredom.

Ako ste se više puta vozili u pogrešnom smjeru ili ste se više puta odbili alkotestirati, oduzet će vam se automobil. Vožnja desnom trakom po autocesti jednako je jedan negativan bod.

Sve moguće brojke govore da je sadašnje stanje neodrživo – Hrvatska je među zemljama s najviše stradalih po broju vozača u EU, a samo ovaj vikend na cestama u našem susjedstvu poginulo je šest osoba.

Kazne će biti osobito rigorozne za recidiviste najtežih prekršaja jer samo njih 3.000 okorjelih naprave više od petine svih prekršaja u Hrvatskoj. Za njih je predviđena i kazna o kojoj se najviše pričalo – oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja.

No, zakon predviđa još jedan novitet. Prekoračenje brzine neće mjeriti samo radari i policijske kamere nego i Hrvatske autoceste. Osim klasične provjere brzine ili presretača, po novome bi kao dokaz moglo poslužiti vrijeme ulaska i silaska s autoceste.

Ako vam je primjerice od Zagreba do Splita trebalo tri sata ili manje, to je već dokaz da ste vozili debelo iznad ograničenja.

Strože provjere brzine na autocestama već su uspješno uvele Norveška, Holandija, Austrija i Italija.