Pence najavio otvaranje ambasade u Jerusalemu do kraja 2019.

Mike Pence

Potpredsjednik SAD Mike Pence je rekao u izraelskom parlamentuda će američka ambasada iz Tel Aviva biti prebačena u Jerusalem do kraja 2019. godine, prenosi AFP.

Pence je u Knessetu dobio veliki aplauz kada je objavio da će sporna Trumpova odluka biti provedena prije nego je to najavljeno. Pence je prvi američki potpredsjednik koji je govorio u Knessetu.

– SAD su odabrale faktičko stanje ispred fikcije. To je jedini pravi temelj za pravdu i trajni mir. Jerusalem je glavni grad Izraela. U narednim sedmicama, naša administracija će predstaviti plan za otvaranje ambasade u Jerusalemu. Ona će biti otvorena do kraja naredne godine – rekao je Pence.

Prethodno je izraleski premijer Benjamin Netanyahu iznio hvale na račun američkog gosta te zahvalnost zbog poteza američkog predsjednika Trumpa. Palestinci se protive ovom američkom potezu tvrdeći da on krši međunarodno pravo i rezolucije UN. Oni su također zaključili da SAD više ne može biti posrednik u mirovnim razgovorima.

Glavna arapska stranka u izraelskom parlamentu je tražila bojkot Pencea, a njihov vođa Ayman Odeh, ga je nazvao „opasnim rasistom“. Palestinsko rukovodstvo je ranije odlučilo da otkaže dobrodošlicu američkom zvaničniku.