Globus

Pence: SAD će uspostaviti svemirske snage do 2020. godine

10/08/2018

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države planiraju da uspostave svemirske snage do 2020., što je sugerirao i predsjednik Donald Trump, ali su doveli u pitanje brojni vodeći oficiri u Pentagonu.

– Došlo je vrijeme da se uspostave američke svemirske snage – izjavio je Pence na skupu u Pentagonu, pozivajući se na Trumpovu direktivu iz ove godine da se formira šesti rod američkih oružanih snaga.

– Nije dovoljno jednostavno imati američko prisustvo u svemiru. Moramo imati američku dominaciju u svemiru i tako će i biti – izjavio je Pence u govoru.

Uporedo s Penceovim govorom, Pentagon je objavio planove formiranja novog roda američke vojske u izvještaju na 15 stranica, najavljujući skoru akciju. On uključuje uspostavu Svemirske razvojne agencije, koja je “zajednička organizacija nadležna za brzi razvoj i uspostavu kapaciteta naredne generacije”.

Izvještaj također poziva na stvaranje svemirskih operativnih snaga, za koje se navodi da će ih činiti “karijerni svemirski eksperti koji su obučeni, promovirani i stekli su ugled kao profesionalci u svemirskoj borbi”. Također je dio plana svemirska komanda koja će imati zadatak da “poboljša i osnaži kapacitete za borbu u svemirskom ratu”.

Iako nije jasno navedeno u izvještaju, Pence je objavio da će Pentagon stvoriti novu funkciju pomoćnika ministra odbrane, vodeći civilni položaj s koga se može nadzirati stvaranje novog roda vojske i izvještavat će čelnika Pentagona.

Pence je izjavio da će finansiranje novog roda vojske biti zatraženo za fiskalnu 2020. godinu u okviru vojnog budžeta. Pozvao je Kongres da odobri “dodatnih osam milijardi dolara za sisteme svemirske sigurnosti”.

Uz očekivano protivljenje Kongresa i vodećih oficira u Pentagonu, Pence je izjavio da “stvaranje novog roda vojske nije jednostavan proces”.

Jim Inhofe, republikanski senator i drugi po značajnu zvaničnik Senatske komisije za oružane snage, otvoreno je kritikovao prijedlog stvaranja novog roda vojske.

– Svjestan sam predsjednikovih stavova prema vojsci. Mislim da možemo realizirati naše ciljeve bez stvaranja novog roda vojske – izjavio je on u ovom mjesecu.

Trump je izjavio u junu da će najavljene svemirske snage predstavljati šesti rod američke vojske, prenosi Xinhua.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.