Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pentagon potvrdio: Istočni dio Mosula u potpunosti oslobođen od ISIS-a

mosul

Pentagon je u utorak saopćio da je istočni dio Mosula u potpunosti oslobođen od terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Pentagona se navodi da je istočna obala grada oslobođena od terorista, dodajući kako su jedinice Pešmergi i iračka vojska bili vrlo profesionalni kako bi spriječili moguće civilne žrtve.

Iz Pentagona su podsjetili da američke snage u okviru međunarodne koalicije također daju značajan doprinos akciju oslobađanja Mosula od ISIS-a.

“Koalicija je od 17. oktobra prošle godine u znak podrške iračkim snagama izvela 558 zračnih napada te ispalila 10.115 bombi na uporišta ISIS-a. Tim bombama je uništeno 151 vozilo natovareno eksplozivom, 361 objekat, 140 tunela, 408 drugih vozila, 392 skloništa, 24 komada protuavinske artiljerije i 315 raketnih sistema”, navodi se u saopćenju.

Zapovjednik američkih snaga u Siriji i Iraku, general Stephen Townsend istakao je kako oslobađanje istočnog dijela Mosula predstavlja veliku pobjedu za irački narod i vlast u Bagdadu.

“Ovo bi bio vrlo težak posao za bilo koju vojsku u svijetu. Napredak koji su Iračani postigli od 2014. godine predstavlja nadu za mir i sigurnost nakon nekoliko godina ratovanja i nestabilnosti”, rekao je Townsend.

Iračke vlasti su u ponedjeljak saopćile kako je istočni dio Mosula u potpunosti oslobođen od terorističke organizacije ISIS.

“Naše oružane snage su u potpunosti zauzele istočni dio Mosula”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Iraka, te se dodaje kako je ISIS tom prilikom pretrpio veliku štetu u ljudstvu.

Također, se dodaje kako iračke snage grade kontrolne tačke kako ne bi dozvolili ISIS-u da se ponovo vrati na ovo područje.

U oktobru prošle godine iračke snage, uz podršku koalicije i lokalnih saveznika na terenu, počele su opsežnu kampanju preuzimanja kontrole nad gradom Mosulom, koji je ISIS zauzeo sredinom 2014. godine.