Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pentagon povećava svoj budžet na 524 milijarde dolara

pentagon

Američki sekretar odbrane Ashton Carter će u utorak otkriti plan budžeta Pentagona za 2017. godinu s dodatnim finansijama za nove mini dronove u borbi protiv Islamske države i pojačanje američkog prisustva u istočnoj Evropi.

Prema jednom zvaničniku odbrane, budžet Pentagona za fiskalnu 2017. godinu (1. oktobra 2016. do 30. septembra 2017. godine), bi trebalo da se poveća na 524 milijarde dolara, što je više za 59 milijardi u poređenju s prošlom godinom. Bit će povećan “fond za operacije u inostranstvu” i za borbu protiv grupe Islamska države (IS).

Drugi zvaničnik, koji je želio ostati neimenovan, precizirao je da bi budžet uključio sedam milijardi dolara samo za borbu protiv IS-a, što je povećanje od 35 posto u poređenju s prošlom godinom.

Vojni budžet Sjedinjenih Američkih Država je najveći u svijetu i prelazi čak ukupne budžete osam drugih velikih oružanih snaga u svijetu.

Ashton Carter u utorak treba istaknuti “stanje prijetnji” naročito s Rusijom otkada je ona pripojila Krim u 2014. godini, dodao je prvi vojni zvaničnik u razgovoru za novinsku agenciju AFP, koji je želio ostati neimenovan. On je također rekao da će državni sekretar odbrane saopćiti znatno povećanje američkog vojnog prisustva u istočnoj Evropi, posebno u Estoniji i Rumuniji, zbog suočenju s ruskom prijetnjom.

Ashton Carter se sprema također da otkrije nove letjelice koje su do sada bili top-tajna. Radi se o malim dronovima koji mogu da lete u formaciji, rekao je neimenovani treći zvaničnik odbrane.

Kroz budžet bi trebalo da budu poznati i planovi Pentagona za borbene avione A-10 koji su razvijeni u 1970-tim godinama i trebali su biti povučeni, ali su postali vrijedno sredstvo u borbi protiv džihadista i njihova upotreba će biti produžena.

Američki sekretar za odbranu bi trebalo da održi govor u utorak ujutro u Washingtonu. Kompletan budžet odbrane će biti poznat sljedeće sedmice, naveo je Le Figaro.