Prošlo je 17 godina od petooktobarskih demonstracija i rušenja Miloševića

5 oktobar

Danas se navršava 17 godina od petooktobarskih demonstracija građana Srbije koje su dovele do okončanja vladavine predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Demonstracije u centru Beograda organizovane su nakon što je Izborna komisija osporila pobjedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije održanim 24. septembra 2000. godine.

DOS je pozvao građane da se 5. oktobra 2000. godine okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave “izbornoj krađi koju je Savezna izborna komisija sprovela po nalogu Miloševićevog režima”.

Ultimativno je zatraženo da Milošević do 5. oktobra u 15.00 sati prizna izbornu volju građana izraženu na saveznim, predsjedničkim i lokalnim izborima.

U zahtjevima je traženo i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije (RTS) podnesu ostavke, da RTS promijeni uređivačku politiku i omogući objektivno informisanje o zbivanjima u Srbiji.

Pristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd organizovano iz cijele Srbije, predvođene opozicionim liderima.

Policija je bezuspješno pokušavala da zaustavi kolone demonstranata na lokalnim i regionalnim putevima u unutrašnjosti Srbije i na svim prilazima Beogradu.

Demonstranti su na silu ušli u tadašnju Saveznu skupštinu, današnji Dom Narodne skupštine Srbije, a tokom sukoba zapalili su obližnju zgradu RTS-a u Takovskoj ulici, u kojoj je redovni program prestao da se emituje poslije 17.00 sati.

DOS je formirao krizni štab za ključne funkcije u zemlji u koordinaciji sa novim predsjednikom, a predstavnici DOS-a razgovarali su tokom noći sa čelnicima državne i javne bezbjednosti.

Uveče se novoizabrani predsjednik SRJ Vojislav Koštunica obratio građanima sa terase Skupštine grada Beograda, a potom i putem RTS-a.

Sutradan, 6. oktobra, Milošević je u obraćanju građanima putem televizije zvanično priznao poraz na predsjedničkim izborima.

Vojislav Koštunica je 7. oktobra 2000. godine položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao prvi demokratski predsjednik SRJ.

U demonstracijama je život izgubilo dvoje ljudi – aktivistkinja DSS-a Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane koja je pala pod točkove kamiona i Momčilo Stakić iz Krupnja koji je preminuo od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 građana.

Milošević je uhapšen u aprilu 2001. godine pod optužbom za finansijske malverzacije, a dva mjeseca kasnije izručen je Haškom tribunalu u čijem je pritvoru umro 11. marta 2006. godine.