Hrvatska

Peri Vincetiću određen istražni zatvor

vincetic (1)

Osnovano se sumnja da je osobno ozljeđivao zatočene civile i ratne zarobljenike, psihički ih i fizički zlostavljao, kao i da ih je mučio i nečovječno postupao prema njima

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u srijedu je odredio jednomjesečni istražni zatvor bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojega tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika, a kako je ranije priopćilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine na području Osječko-baranjske županije (RH) lišen je slobode osumnjičeni Pero Vincetić, zv. “Konj” (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtvama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog tužiteljstva i 53-godišnjem uhićeniku je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega i zbog osnovane sumnje da je počinio ta kaznena djela kao visoko pozicionirani pripadnik Vojne policije HVO, izvijestio je sud.

Osumnjičenika se tereti da je spomenuta kaznena djela počinio od svibnja 1992. do 28. lipnja 1993. na području općine Orašje u Bosni i Hercegovini, obnašajući dužnost zapovjednika Vojne policije Operativne zone Posavina, te dužnost zapovjednika 5. bojne Vojne policije Posavina–Orašje, izvijestilo je osječko Županijsko državno odvjetništvo, a prenosi Hina.

Sumnja se da je osnovao improvizirane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskoga centra u Orašju, te više manjih zatvora na području općine Orašje u kojima je sam, ili s drugim pripadnicima, zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnike bošnjačke nacionalnost, ako su bili pripadnici VRS-a te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima VRS.

Osnovano se sumnja da je osobno ozljeđivao zatočene civile i ratne zarobljenike, psihički ih i fizički zlostavljao, kao i da ih je mučio i nečovječno postupao prema njima, te da je fizički zlostavljao srpske i hrvatske civile za koje je sumnjao da surađuju s neprijateljem.

Tužiteljstvo navodi da je osumnjičenik poticao pripadnike Vojne policije HVO-a i sebi podčinjene na takve postupke prema zatočenicima, te nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja spriječe, a počinitelji kazne, iako je znao da njemu podčinjeni pripadnici HVO-a zarobljene civile i pripadnike protivničkih postrojba zlostavljaju prilikom ispitivanja, premlaćuju i muče, a neke od njih i ubijaju.

Sumnjiči ga se da je osobno protuzakonito zatvorio veći broj civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovu zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora, pri čemu je sprječavao potrebne mjere i radnje nužne za utvrđivanje neposrednih počinitelja.

Zbog takvih nezakonitih postupanja prema najmanje osamdeset civilnih i vojnih osoba, dvadeset i tri osobe su umrle, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede, navelo je tužiteljstvo.