Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neprekidne krize

Peruanski parlament izglasao smjenu predsjednika Pedra Castilla

pedro castillo peru ss

Bivši školski učitelj, koji je neočekivano preuzeo vlast od tradicionalne političke elite Perua, suočava se s neprekidnim krizama, s višestrukim rekonstrukcijama vlade, brojnim istragama o korupciji i protestima otkako je izabran u julu prošle godine

Peruanski parlament je u srijedu izglasao smjenu predsjednika Pedra Castilla, ubrzo nakon što je Castillo najavio raspuštanje zakonodavnog tijela prije glasanja o njegovoj smjeni.

Predsjednik Castillo u srijedu je raspustio Kongres i objavio je da će vladati dekretom, u potezu koji se smatra “pučem” samo nekoliko sati prije nego što je zakazana debata o njegovom opozivu.

Bivši školski učitelj, koji je neočekivano preuzeo vlast od tradicionalne političke elite Perua, suočava se s neprekidnim krizama, s višestrukim rekonstrukcijama vlade, brojnim istragama o korupciji i protestima otkako je izabran u julu prošle godine.

– Ova nepodnošljiva situacija se ne može nastaviti – rekao je 53-godišnji šef države u televizijskom obraćanju naciji, odjeven u plavo odijelo i predsjednički pojas.

Najavio je da “privremeno raspušta Kongres” i postavlja “izuzetnu vanrednu vladu”.

Rekao je da će sazvati novi Kongres “što je prije moguće kako bi izradio novi Ustav u roku od najviše devet mjeseci.”

– Od ovog datuma pa do osnivanja novog Kongresa, zemljom će se upravljati dekretima. Od danas je uveden nacionalni policijski sat od 22.00 do 04.00 ujutru – kazao je.

Castillo je također proglasio “reorganizaciju pravosudnog sistema, pravosudnih ovlasti javnog ministarstva, nacionalnog odbora pravde i ustavnog suda”.

Najava je uslijedila nekoliko sati prije nego što je Kongres kojim dominira opozicija trebao raspravljati o svom trećem prijedlogu za opoziv Castilla otkako je došao na vlast.

– Danas je došlo do puča u stilu 20. stoljeća. To je puč koji je predodređen da propadne, Peru želi da živi u demokratiji. Ovaj državni udar nema pravnu osnovu – izjavio je predsjednik Ustavnog suda Francisko Morales za radio stanicu RPP.

Državna tužiteljica Perua Patricia Benavides izrazila je svoje “odlučno odbacivanje” “bilo kakvog kršenja ustavnog poretka” i pozvala predsjednika da “poštuje Ustav, vladavinu zakona i demokratiju, što nas je toliko koštalo”.

Castillo je to objavio više od 30 godina nakon što je tadašnji predsjednik Alberto Fujimori suspendovao ustav i raspustio Kongres u aprilu 1992. godine.

– Predsjednik Pedro Castillo izveo je državni udar. On je prekršio član 117. peruanskog ustava i postao je nelegalan. Ovo je samodržavni udar – izjavio je politički analitičar Augusto Alvarez za AFP.

Opozicija je pokušala opozvati Castilla zbog moralne nesposobnosti, što je ustavna odredba prema kojoj su dva predsjednika smijenjena od 2018.

Castillo je izbjegao opoziv u sličnoj debati u martu, ali je ostao na udaru kritika.

Nedavno je imenovao svog petog premijera i vladu od svog izbora, dok su hiljade ljudi izašle na ulice u novembru tražeći njegovu smjenu.

Castillo je također pod istragom u šest slučajeva korupcije, uključujući optužbe protiv njegove porodice i političkog okruženja.

– Nikada nisam krao iz svoje zemlje, nisam korumpiran – izjavio je on u utorak, blokiran u borbi za vlast s Kongresom otkako je državni tužilac podnio tužbu optužujući Castilla da je bio na čelu zločinačke organizacije koja uključuje njegovu porodicu i saveznike koja dijeli javne ugovore u zamjenu za novac.

Dok služi svoj petogodišnji mandat koji završava 2026. godine, Castillo ne može biti krivično gonjen, a tužioci su tražili da bude “suspendovan”, što je potez bez presedana koji je ocjenjivao Kongres.

U oktobru je Castillo zatražio posredovanje Organizacije američkih država (OAS).

To tijelo je posjetilo zemlju u novembru i pozvalo na “stodnevno političko primirje”, što je naišlo na ignoranciju.