Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuski stručnjak

Pet lekcija iz 24-satne pobune: Eskapada ruskog “gospodara rata” koja je zadivila svijet

prigožin putin
Foto: Twitter
Prigožin i Putin

Kada je riječ o političkoj cijeni ove pobune, prema mišljenju stručnjaka, već je opipljiva i velika za Putina na kojeg se počinje gledati kao na šefa podijeljene zemlje čiji se kompas upravo poljuljao

Neuspjeh vođe grupe Wagner ne znači da njegova pobuna neće imati strašne posljedice na predsjednika Vladimira Putina.

U članku u francuskom listu Le Monde Julien Vercueil, francuski stručnjak specijaliziran za ruske poslove, iznosi ocjenu eskapade ruskog “gospodara rata” Jevgenija Prigožina u Moskvi, a koja je zadivila svijet. Objašnjava da neuspjeh vođe grupe Wagner ne znači da njegova pobuna neće imati strašne posljedice na predsjednika Vladimira Putina, prenosi Al Jazeera Balkans.

Sumanuta avantura

Kada bi se otvorio pristup arhivi i mogli vidjeti pravi detalji događaja koji su se desili u Rusiji 23. i 24. juna 2023. godine, historičari bi mogli razmrsiti konce Prigožinove sumanute avanture. Stručnjak kaže kako postoji pet lekcija koje bi se mogle izvući iz ovog incidenta.

Prvo: Jasno je da Prigožin, prije nego što se upustio u ovo kockanje, nije uspio na vrijeme pridobiti potrebnu političku podršku za takav čin. Nakon što je stigao 200 kilometara od ruske prijestolnice, shvatio je da više ne može ići dalje bez opasnosti od konačne katastrofe. To znači da je Prigožinov neuspjeh bio prvenstveno politički.

Osim toga, Prigožin i njegove snage nisu naišli na pravi otpor na terenu, jer je konvoj Wagner napredovao bez značajnijih sukoba. Prema mišljenju francuskog stručnjaka, to ukazuje na ravnodušnost stanovništva i lokalnih vlasti prema onome što se događa, a tu su čak i podaci da je odred ruske regularne vojske toga dana proglasio lojalnost Wagneru.

Drugo: Ovaj incident predstavlja poniženje za Putina pred njegovim narodom, podređenima, saveznicima i neprijateljima, i to je najgora uvreda za njegovu ličnost. Vojna kolona, koja je išla s jasnim ciljem da ga skine s vlasti, uspjela je prijeći 800 kilometara prema Moskvi, što govori o očitoj slabosti Putina.

Podizanje morala ukrajinskim vojnicima

Treće: Sigurno je da utjecaj ovog kockanja na situaciju u ruskoj vojsci nije bio trenutan, ali nije ni beznačajan, smatra francuski stručnjak. Istina je da vojni resursi nisu preusmjereni s ukrajinske fronte kako bi zaštitili Moskvu, ali je 24 sata cijeli vojni lanac zapovijedanja bio u nedoumici. Jedini ruski vojni komandant koji može tvrditi da je ostvario stvarni uspjeh u Ukrajini pobunio se i otvoreno je osporio njihovo vodstvo, opisujući komandante kao korumpirane i nesposobne, što može imati loš psihički učinak na oficire i podoficire koji shvataju da će ono što se dogodilo podići moral ukrajinskim vojnicima.

Četvrto: Ovo je rezultiralo nekom vrstom formalnog očuvanja obraza koje je omogućilo predsjedniku Republike Bjelorusije Aleksandru Lukašenku da se barem jednom pojavi kao snažan čovjek. S druge strane, događaj je istaknuo rezerviranost predsjednika Kazahstana Kassym-Jomarta Tokayeva, od kojeg je zatražena pomoć, kao i od njegovog bjeloruskog kolege, no on se radije klonio upuštanja u ono što se dogodilo.

Podijeljena zemlja

Peto: Čini se da je čvrsta jezgra Euroazijske ekonomske unije otvoreno razbijena. Dok je Lukašenkovo ​​posredovanje spasilo Prigožinov život i spriječilo rusko krvoproliće, pribjegavanje umornom i paranoičnom bjeloruskom savezniku imalo bi diplomatsku cijenu za Putina, prema mišljenju francuskog stručnjaka.

Kada je riječ o političkoj cijeni ove pobune, prema mišljenju stručnjaka, već je opipljiva i velika za Putina na kojeg se počinje gledati kao na šefa podijeljene zemlje čiji se kompas upravo poljuljao.