Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irak

Peti dan nasilnih protesta, život izgubilo najmanje 100 osoba

irak

Iračke bezbjednosne snage ubile su samo jučer 14 demonstranata

Prema posljednjim informacijama najmanje 100 osoba je izgubilo život u protestima koji se održavaju u Iraku već pet dana zaredom.

Tim povodom specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a u Iraku Janin-Hanice Plashart pozvala je na obustavu nasilja.

– Duboko sam rastužena zbog nerazumnog gubitka života. Pet dana stižu izvještaji o mrtvima i povrijeđenima – to mora da prestane – napisala je Henis-Plashart na Twitteru.

Ona je pozvala “sve strane da se zaustave i dobro razmisle”, poručivši da odgovorni za nasilje treba da odgovaraju.

Na ulicama Iraka peti dan traju protesti, a prema posljednjim informacijama, iračke bezbjednosne snage ubile su samo jučer 14 demonstranata.

Prethodno je objavljeno da je tokom protesta hiljada građana u Bagdadu i u južnom gradu Divanija povrijeđeno stotine ljudi.

Agencije navode da su se demonstranti tokom protesta zbog loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i korupcije, palili kancelarije političkih stranaka.

Protesti u Bagdadu eskalirali su jučer kada su se demonstranti uprkos zabrani vlasti okupili na trgu Tahrir, nakon čega su snage sigurnosti u njihovom pravcu počele da pucaju bojevom municijom i da ispaljuju suzavac.