Globus

Irak

Peti dan nasilnih protesta, život izgubilo najmanje 100 osoba

06/10/2019

Iračke bezbjednosne snage ubile su samo jučer 14 demonstranata

Prema posljednjim informacijama najmanje 100 osoba je izgubilo život u protestima koji se održavaju u Iraku već pet dana zaredom.

Tim povodom specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a u Iraku Janin-Hanice Plashart pozvala je na obustavu nasilja.

– Duboko sam rastužena zbog nerazumnog gubitka života. Pet dana stižu izvještaji o mrtvima i povrijeđenima – to mora da prestane – napisala je Henis-Plashart na Twitteru.

Ona je pozvala “sve strane da se zaustave i dobro razmisle”, poručivši da odgovorni za nasilje treba da odgovaraju.

Na ulicama Iraka peti dan traju protesti, a prema posljednjim informacijama, iračke bezbjednosne snage ubile su samo jučer 14 demonstranata.

Prethodno je objavljeno da je tokom protesta hiljada građana u Bagdadu i u južnom gradu Divanija povrijeđeno stotine ljudi.

Agencije navode da su se demonstranti tokom protesta zbog loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i korupcije, palili kancelarije političkih stranaka.

Protesti u Bagdadu eskalirali su jučer kada su se demonstranti uprkos zabrani vlasti okupili na trgu Tahrir, nakon čega su snage sigurnosti u njihovom pravcu počele da pucaju bojevom municijom i da ispaljuju suzavac.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.