Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peticiju za slobodu Assangea potpisale mnoge poznate ličnosti

Julian Assange

Oko 500 osoba i organizacija, od reditelja Olivera Stonea do europarlamentarke Eve Joly, potpisali su peticiju kojom pozivaju London i Stockholm da vrate slobodu kretanja utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, prenosi Anadolu Agency (AA).

WikiLeaks je saopćio da peticija traži od britanske i švedske vlade da se usklade s odlukom radne grupe Ujedinjenih nacija (UN) o proizvoljnim pritvaranjima, koja je zatražila početkom februara da Assange bude oslobođen.

“Pozivamo Švedsku i Veliku Britaniju da poštuju obavezujuću prirodu konvencija o ljudskim pravima na kojima je utemeljena ta odluka”, navodi se u peticiji, te se traži da se Julianu Assangeu omogući sloboda kretanja.

Među potpisnicima je i britanska dizajnerka Vivienne Westwood, kineski disident i umjetnik Ai Weiwei, grčka ljevičarska stranka Podemos, bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis i profesor Noam Chomsky.

Julian Assange za kojim je izdan nalog za hapšenjem na zahtjev Švedske živi već više od tri godine u ambasadi Ekvadora u Londonu. On negira silovanje za koje je optužen u Švedskoj i odbija otići u tu zemlju jer se boji izručenja SAD-u gdje bi mu se moglo suditi zbog WikiLeaksove objave tajnih dokumenata.