Memphis

Petorica crnih policajaca koji su na smrt premlatili mladića optuženi za ubistvo

ezgif-2-53d96e45b7

Advokat koji zastupa porodicu ubijenog rekao je da je neovisna obdukcija pokazala da je ubijeni pretrpio opsežno krvarenje uzrokovano teškim premlaćivanjem

Petorica sada već bivših policajaca iz američkog grada Memphisa službeno su optuženi za ubistvo Tyrea Nicholsa, Afroamerikanca koji je 7. januara ubijen tokom rutinskog zaustavljanja. Ured šerifa okruga Shelby objavio je da se policajci Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III. i Justin Smith nalaze u pritvoru, javlja NBC.

– Sva petorica su optuženi za ubistvo. Iako je svaki od pet pojedinaca igrao različitu ulogu u navedenom incidentu, postupci svih njih rezultirali su smrću Tyrea Nicholsa i svi su odgovorni – rekao je Steve Mulroy, tužitelj okruga Shelby u kojemu se dogodilo ubistvo.

– Da budem jasan, ono što se ovdje dogodilo uopće ne odražava ispravno policijsko djelovanje. Ovo je zločin – rekao je David Rausch, direktor FBI-a u saveznoj državi Tennessee.

Advokat koji zastupa porodicu ubijenog rekao je da je neovisna obdukcija pokazala da je ubijeni pretrpio opsežno krvarenje uzrokovano teškim premlaćivanjem.

Policijski dužnosnici prvo su rekli da je došlo do “sukoba” kada su policajci prišli Nicholsovom vozilu, a zatim do još jednog “sukoba” nakon što su ga uhapsili. Petorica bivših policajaca optuženih za umiješanost u ovaj slučaj otpušteni su iz policije prošle sedmice.

Vlasti Memphisa rekle su da će objaviti video ovog incidenta. Javnost još nije vidjela snimku, ali članovi porodice i njihovi advokati jesu. Tokom konferencije za novinare najavljeno je da će snimka biti objavljena danas nakon 18 sati po lokalnom vremenu (sutra nakon 1 u noći po centralnoevropskom vremenu).

Kako njegova porodica navodi, Nichols je na snimci tokom premlaćivanja neprestano dozivao svoju majku.

Ubistvo se dogodilo nedaleko od njene kuće. Obraćajući se novinarima nakon gledanja videa, advokat Antonio Romanucci je rekao da su policajci poprskali Nicholsa suzavcem i upotrijebili elektrošoker.

Advokati su također naveli da je Nichols ponavljao “da se samo želi vratiti kući.”

Opis Nicholsovog fizičkog stanja koji je dala njegova porodica sugerira ogroman nesrazmjer između njegove fizičke snage i snage policajaca koji su ga ubili.

Nichols je imao oko 65 kilograma i Chronovu bolest. Svaki od policajaca koji su ga ubili imao je preko 90 kilograma, a dvojica su ranije bili profesionalni sportisti.

Građani Memphisa nestrpljivo očekuju snimku zločina, a u najavi su i protesti širom grada.

Predstavnik Memphisa u Kongresu, Steve Cohen, rekao je da je ubistvo Nicholsa stravično te poziva na smirivanje situacije i mirne proteste.

Američki predsjednik Joe Biden također je pozvao da protesti prođu u miru u Memphisu.

– Pridružujem se Tyreovoj porodici u pozivu na miran protest. Ogorčenje je razumljivo, ali nasilje nikada nije prihvatljivo – rekao je Biden.