Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petronijević: Nisam znao da je Karadžićev zahtjev povjerljiv

petronijevic

Beogradski advokat Goran Petronijević obavijestio je Sud u Haagu da nije znao da je zahtjev Radovana Karadžića za privremenu slobodu bio povjerljiv kada ga je, krajem maja, objelodanio u medijima u Srbiji i regionu.

Naime, Tribunal je zbog toga pokrenuo istragu kojom bi trebalo da utvrdi ima li osnova da Petronijevića optuži za nepoštivanje suda.

U današnjem objavljenom podnesku sudiji Aydinu Akayu, Petronijević naglašava da “medijima nije, svjesno ni namjerno, otkrio nijednu informaciju koja je, po njegovom najboljem znanju, bila povjerljiva”.

Kako ističe, tog dana su ga kontaktirali različiti mediji, kako bi komentarisao vjerodostojnost informacija da je Haški sud odobrio privremeno oslobađanje Karadžića.

– Svrha tih Petronijevićevih izjava medijima bila je prvenstveno opovrgavanje tih glasina i davanje dodatnih objašnjenja – podvučeno je u njegovom podnesku sudiji u Haagu.

Neki mediji, poput beogradskog “Kurira”, Petronijevićevu izjavu prenijeli su pod naslovom: “Radovana puštaju iz Haga – Karadžić uskoro na slobodi”, što je Tužilaštvo u Haagu i navelo u zahtjevu za istragu.

Karadžićeva Odbrana i haški tužioci u jučerašnjim podnescima su naveli da nema osnova da beogradski advokat bude optužen za nepoštivanje suda, zato što dokument koji je objelodanio nije bio pod pečatom sudija, već strane u postupku. Tužilaštvo je ipak ostavilo rezervu da se, po haškim pravilima, može odgovarati i za objavljivanje povjerljive informacije sopstvene strane.

Prvostepenom presudom Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora za genocid i druge zločine u BiH, prenosi BIRN.