Globus

Petrov: “Most” je čitav, do ponedjeljka čekamo odgovor SDP-a i HDZ-a

11/12/2015

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavo je u petak, nakon troiposatnog sastanka Nacionalnog vijeća, kako je Most i dalje cijeli, te da čekaju pisane odgovore SDP-a i HDZ-a do kraja ponedjeljka kada je u pitanju formiranje nove hrvatske vlade.

“Danas smo razgovarali o onome što se događalo zadnjih sedmicu dana, čekamo odgovore SDP-a i HDZ-a, odnosno koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. Mi smo dali jasan rok i očekujemo pisani odgovor do ponedjeljka do kraja dana”, rekao je Petrov novinarima dodavši kako će onda u utorak moći odlučiti “što će se događati”.

Na pitanje je li Most “u komadu”, Petrov je odgovorio:

“Na našu sreću jest, na tuđu žalost jesmo. Vidljivo je koji je broj ljudi danas došao na sastanak i nema apsolutno bilo kakvog govora o komadanju Mosta.”

Da su se zastupnici Mosta htjeli prikloniti SDP-u, kako to pišu neki mediji, učinili bi to još ranije, rekao je Petrov i potvrdio kako Most i dalje ima 15 ruku u Saboru, te da će tako i ostati.

Na pitanje novinara je li se neko žalio zadnjih dana na pritiske, Petrov je odgovorio kako je pritisaka bilo, a s obzirom na situaciju može se očekivati da će ih biti.

“Obit će se o glavu onima koji rade pritisak jer to nas zapravo sve ovo vrijeme jača”, poručio je.

Novinare je zanimalo ima li Most mandatara, a Petrov je ponovio kako očekuju da će koalicije prihvatiti prijedlog o nestranačkom mandataru.

“Jasno smo rekli na sastanku u Esplanadi da će se pitanje madatara definirati usuglašavanjem onih strana koje prihvate prijedlog. Mi ćemo imati svoj prijedlog i isto tako očekujemo od drugih strana s kojima budemo radili da će imati svoje prijedloge i to će se dogovoriti usuglašavanjem”, poručio je.

Na pitanje što ako jedna strana pristane, a Most s njom nastavi pregovore, hoće li doći do rasipanja Mosta, Petrov je uzvratio:
“Ne. Zato što smo mi već prije tri sedmice definirali da će se odluka većine poštovati u cijelosti. Dakle, svi članovi Mosta će podržati onu odluku koja bude odluka većine.”

U vezi s nagađanjima da bi SDP mogao sljedeće sedmice “konstituirati Sabor”, Petrov je rekao kako je to “super”, ako imaju većinu.

“Što se tiče konstituiranja Sabora mi ćemo ostati pri onome što smo napravili i prošli put kada je bio prvi pokušaj konstituiranja Sabora. Dakle, ako se nastavi ta sjednica, mi ćemo zadržati naš stav da ako se usuglasi HDZ i SDP po pitanju bilo koje osobe koju oni žele predložiti, mi ćemo podržati tu osobu. Ali, da će se preko Mosta lomiti bilo kakav način i pozicija predsjednika Sabora, to se neće dogoditi. Oni se moraju prvo usuglasiti između sebe”, poručio je Petrov.

Ponovio je kako Mostu nije prihvatljiv ni Tomislav Karamarko ni Zoran Milanović kao mandatar. No, dodao je, ako se i jedna i druga koalicija dogovore, Most može biti spreman na taj ustupak.

Na pitanje je li suprotno njegovoj izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika jednostrana koalicija, ako se jedna koalicija složi sa zahtjevima Mosta, a druga to ne učini, Petrov je kazao kako nije.

“Mi zahtijevamo nestranačkog mandatara i tripartitnu vlast i u slučaju da bar jedna od strana prihvati, to je suradnja po principu reformske vlade i nestranačkog mandatara, to nije koalicija”, objasnio je.

Na primjedbu da su SDP-ovi koalicijski partneri već odbili zahtjeve Mosta, Petrov je ocijenio:

“Odlično, onda ćemo imati opoziciju.”

Ako Domoljubna koalicija prihvati uvjete, a Hrvatska raste odbije, Most će nastaviti suradnju i graditi priču s tom drugom stranom, poručio je Petrov.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.