Globus

Sastanak s FDA

Pfizer s američkim zvaničnicima pregovara o trećoj dozi vakcine

12/07/2021

Fauci u nedjelju nije isključio mogućnost treće vakcine, ali je rekao da je sada prerano da se očekuje da američka vladu sada preporuči treću dozu vakcine

Kompanija Pfizer je saopćila kako se njenih predstavnici planiraju sastati s vodećim američkim naučnim zvaničnicima u ponedjeljak kako bi razmatrali zahtjev farmaceutske firme za savezno odobrenje treće doze vakcine protiv COVID-19, dok je vodeći medicinski savjetnik predsjednika Joa Bidena, dr Anthony Fauci, priznao kako je “potpuno izgledno, možda i vjerovatno” da će dodatna doza biti potrebna.

Kompanija je saopćila kako je planirano održavanje sastanka s predstavnicima Administracije za hranu i lijekove (FDA) i ostalim zvaničnicima, nekoliko dana nakon što je Pfizer naveo da će dodatne doze vakcine biti potrebne u roku od 12 mjeseci.

Pfizerov naučnik dr. Mikael Dolsten izjavio je za Associated Press prošle sedmice da rani podaci iz studije o jačanju vakcine ukazuju da nivoi antitijela skaču za pet do deset puta nakon primanja treće doze, u poređenju s drugom dozom koju su primili nekoliko mjeseci ranije – dokazi za koje vjeruje da podržavaju potrebu jačanja vakcine.

Fauci u nedjelju nije isključio mogućnost treće vakcine, ali je rekao da je sada prerano da se očekuje da američka vladu sada preporuči treću dozu vakcine. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i FDA su u pravu kad smatraju treća doze vakcine još nije potrebna.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.