Globus

potvrđeno

Pfizer zatražio hitnu upotrebu vakcine protiv COVID-19 u SAD-u

20/11/2020

Zahtjev je došao nekoliko dana nakon što su Pfizer Inc. i njen njemački partner BioNTech objavili da je analiza pokazala da njihova vakcina ima 95 posto učinkovitosti

Farmaceutska kompanija Pfizer u petak je objavila da je zatražila od američkih regulatora da dozvole hitnu upotrebu njene vakcine protiv COVID-19, čime bi bio pokrenut proces koji bi mogao donijeti ograničene prve doze već sljedećeg mjeseca, ali i započeti proces okončanja pandemije.

Međutim, mnogi stručnjaci tvrde da je to moguće tek nakon duge i teške zime, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zahtjev je došao nekoliko dana nakon što su Pfizer Inc. i njen njemački partner BioNTech objavili da je analiza pokazala da njihova vakcina ima 95 posto učinkovitosti u prevenciji blagog do teškog oboljenja COVID-19.

Kompanije su istakle da zaštita i dobra sigurnosna evidencija znače da se vakcina mora prijaviti za hitno odobrenje, što Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) može odobriti prije potpunog završetka testiranja. Uz prijavu FDAću u petak, kompanije su već započele proces apliciranja u Evropi i Velikoj Britaniji i namjeravaju uskoro dostaviti slične informacije.

S porastom broja zaraženih koronavirusom širom Sjedinjenih Američkih Država i svijeta, raste i pritisak na regulatore da donesu brzu odluku.

“Pomoć je na putu“, rekao je Anthony Fauci, američki stručnjak za zarazne bolesti uoči Pfizerove današnje objave, napominjući da je prerano odbaciti maske i druge zaštitne mjere:

“Moramo zapravo udvostručiti mjere javnog zdravstva, dok čekamo da ta pomoć dođe.“

Zahtjev u petak pokreće lanac događaja dok FDA i njeni nezavisni savjetnici raspravljaju da li je vakcina spremna. Ukoliko odluče da jeste, još će jedna Vladina komisija morati donijeti istu odluku kako bi bile raspoređene početne ograničene zalihe građanima.

Očekuje se da bi oko 25 miliona doza Pfizerove vakcine moglo biti dostupno u decembru, 30 miliona u januaru i još 35 miliona u februaru i martu, kažu informacije koje je prezentovala Nacionalna medicinska akademija ove sedmice. Primaoci vakcine će dobijati dvije doze, u razmaku od tri sedmice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.