Globus

otkrio bugarski premijer

Pfizerova vakcina do sada poskupjela dva puta

13/04/2021

Evropska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine

Pfizerova vakcina koštalo je 12 eura, potom 15,50 eura, a Evropska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji

U nedavnoj raspodjeli 10 miliona doza Pfizerove vakcine, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza. Blizu 1,26 miliona. Hrvatska je odmah iza nje sa 747 hiljada dodatnih doza, piše Večernji list.

Po Borisovljevim riječima, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene. Cijena vakcina BionTecha i Pfizera raste, navodi on.

Evropska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine. Iz belgijske vlade u decembru je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je vakcina AstraZenece koštalo EU 1,78 eura po dozi. Pfizerovo cjepivo je 12 eura po dozi.

Bugarski premijer Borisov u svom je istupu dodao da se trenutno pregovara i potpisuje ugovor o 900 miliona doza cjepiva po 19,5 eura. To je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja. Vjerovatno na jesen, zimu i tokom sljedeće godine. Stoga i državni proračuni svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za cjepiva, zaključio je bugarski premijer.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.