Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropski parlament

Picula: Svi znamo šta se događalo na sjeveru Kosova

vučić picula
FOTO: pixsell

Sjednica na kojoj će se o rezoluciji raspravljati biće održana na drugom plenarnom zasjedanju u oktobru, koje će se održati za dvije sedmice

Na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu poslanici su sa 296 glasova prihvatili prijedlog da EP usvoji rezoluciju o situaciji na Kosovu.

“Svi znamo šta se događalo na sjeveru i smatramo da je važno usvojiti rezoluciju za dvije sedmice”, rekao je poslanik Tonino Picula, predlagač u ime poslaničke grupe Socijalista i Demokrata, prenosi EWB.

Sjednica na kojoj će se o rezoluciji raspravljati biće održana na drugom plenarnom zasjedanju u oktobru, koje će se održati za dvije sedmice.

Podsjećamo, Evropski poslanici će u utorak 3. oktobra sa Evropskom komisijom i Evropskim savjetom razgovarati o odnosima Beograda i Prištine, nakon pogoršanja situacije usljed najnovijih sukoba na sjeveru Kosova.

“Visoki predstavnik EU je najoštrije osudio napad naoružane grupe na kosovske policijske službenike na sjeveru Kosova od nedjelje 24. septembra, u kome su poginuli jedan policajac i trojica napadača”, navodi se u saopštenju EP.

Iz Evropskog parlamenta podsjećaju da su u dva izvještaja koja su usvojena u maju, poslanici “pozvali Beograd i Prištinu da se uključe u dijalog pod pokroviteljstvom EU i da bez odlaganja osiguraju postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, na osnovu načela uzajamnog priznanja”.

Vučić najavio “dokaze”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. oktobra da će “u roku od 24 sata” javnosti biti predstavljeni dokazi i iskazi očevidaca koji su bili na licu mjesta u Banjskoj na sjeveru Kosova.

On je u videu objavljenom na Instagramu naveo da se “Srbija neće smiriti dok se ne sazna istina o tome šta se dogodilo u Banjskoj”.

Podsjećamo u Banjskoj je ubijen albanski policajac i najmanje trojica srpskih terorista.

“Kada je osmorica policajaca ubijeno u Sjevernoj Makedoniji, to nisu bili teroristi. Ali kada je albanski policajac, koji nije ni trebao da bude na tom mjestu, ubijen, svi Srbi do četrnaestog koljena moraju da budu istraženi, pohapšeni i ubijeni”, ustvrdio je jučer Vučić.

Dan ranije, Vučić je izjavio da nema namjeru da naredi vojsci da pređe granicu sa Kosovom i da će povući snage Srbije iz tog područja. Milan Radoičić, koji slovi za Vučićevog čovjeka za Kosovo, snimljen je među teroristima u Banjskoj. Pobjegao je u Srbiji, i naprasno podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste, partije koja kontroliše sjever Kosova, a koja zovu još i “Vučićev SNS za sjever Kosova”.