Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pijan ubio majku i bebu i osuđen na šest godina zatvora

kh-composite-jovana

Vozač kombija Dragoljub Jocić (45) iz Niša, koji je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule Jovana Ljubić (28) i njena šestomjesečna beba D. Lj., osuđen je na šest godina zatvora, dok će mu vozačka dozvola biti oduzeta na pet godina, piše Blic.

Ove sankcije predviđene su sporazumom o priznanju krivičnog djela, koji je Jocić postigao sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu, a koji je juče prihvatio i Viši sud u Nišu.

Od dana teške nesreće na autoputu Beograd – Niš kod Aleksinačkog Bujmira, Jocić se nalazio u pritvoru koji mu je rješenjem suda juče produžen do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Porodica Ljubić vraćala se kobne noći sa svadbe u Aleksincu, kada su se oko 21.40 sati  zaustavili u zaustavnoj traci da bi Jovana podojila bebu koja je plakala. U tom trenutku, na njihov “golf 4” od pozadi je naletio kombi “opel vivaro”, kojim je upravljao Jocić, i gotovo u potpunosti smrskao zadnji dio vozila.

Kako se navodi u optužnici Višeg javnog tužilaštva, Jocić je u krvi imao 1,8 promila alkohola “što odgovara stanju veoma teške alkoholisanosti, usled čega apsolutno nije bio sposoban za bezbjedno upravljanje vozilom i kretao se zaustavnom trakom, gdje je zabranjeno kretanje vozila”.

Malena djevojčica D. Lj., koja je sa majkom bila na zadnjem sjedištu, preminula je na licu mjesta usled višestrukih povreda glave, vrata, grudnog koša i trbuha.

Jovana je prebačena u Klinički centar u Nišu sa višestrukim prelomima i povredama tela, ali je preminula 1. oktobra 2017. godine na Klinici za hirurgiju, uprkos naporima ljekara da joj spasu život.

Kombi se posle čeonog nalijetanja na zadnji dijela “golfa” nije odmah zaustavio nego tek posle stotinjak metara, a vozač Jocić je priveden.

On se pred istražnim organima branio da nije imao namjeru da pijan vozi te noći već da je neplanirano sjeo za volan da bi prebacio prijateljicu kojoj je pobjegao autobus.

Oni su se našli u Nišu u jednom ugostiteljskom objektu, gdje je Jocić pio votku, a ona koktel “bambus”. Nije mogao da odredi koliko je pića popio i u kojem vremenskom periodu.

Kazna zatvora do 12 godina

Jocić je bio optužen za teško delo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora od dvije do 12 godina. Kazna predviđena sporazumom je na sredini raspona između minimalne i maksimalne kazne.