Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo Trumpovih advokata: Predsjednik ne može biti prisiljen da svjedoči

trump

Advokati predsjednika SAD Donalda Trumpa sastavili su tajno pismo specijalnom istražitelju Robertu Muelleru kako bi istakli da Trump ne može biti prisiljen da svjedoči, i u kom tvrde da on nije mogao da opstruiše istragu, jer ima apsolutnu vlast nad svim saveznim istragama, piše Radio Slobodna Evropa.

Pismo je prvi objavio New York Times koji posebno ističe detalj da su advokati tvrdili da predsjednik ne može ilegalno ometati bilo koji aspekt istrage o mešanju Rusije na izborima, jer mu Ustav daje ovlašćenje da “ako želi, prekine istragu, ili čak iskoristi svoju moć za pomilovanje.”

“Trumpovi advokati se plaše da ako on odgovori na pitanja, bilo dobrovoljno ili ispred Velike porote, rizikuje da bude izložen optužbama da laže istražiteljima, za potencijalni zločin ili krivično djelo,” piše New York Times i ocjenjuje da je nejasno kako će se ova borba odvijati ako Trumpu bude naređeno da svjedoči.

List ocjenjuje i da pismo nudi rijedak uvid u jednu stranu pregovora na visokom nivou kada je riječ o ispitivanju predsjednika, ali i citira advokate koji podsjećaju na njihovu dužnost da zaštite predsjednika.

“Ako Trump odbije da bude saslušan, Mueller će morati da preispita svoje argumente dok bude odlučivao da li da putem historijskog sudskog poziva zatraži svjedočenje pred Velikom porotom,” piše list.

Pokušaj odvraćanja Muellera od traženja sudskog naloga za Veliku porotu je jedan od dva fronta na kojem se bore Trumpovi advokati, ocjenjuje njujorški dnevnik.

“Poslednjih sedmica su započeli i kampanju u sredstvima javnog informisanja kako bi diskreditovali istragu i dijelom predupredili eventualni štetni izvještaj koji bi mogao podstaknuti postupak Impičmenta,” navodi list.

Giuliani za AP: Svjedočenje posle Samita sa Kimom

Pismo Trumpovih advokata datirano 29. januara Muelleru je poslao John Dowd, jedan od Trumpovih advokata u to vrijeme, koji je kasnije napustio pravni tim, piše agencija Associated Press.

“Mueller je zatražio intervju sa predsjednikom kako bi utvrdio da li ima kriminalne namere da ometa istraživanje mogućih veza njegovih saradnika oko umiješanosti Rusije u izbore,” dodaje agencija i navodi da je Trump prethodno signalizirao da bi bio spreman da pristane na intervju, ali njegov pravni tim, uključujući i glavnog advokata Rudyja Giulianija, javno i privatno su zabrinuti da bi predsjednik mogao rizikovati optužbe za krivokletstvo.

AP podsjeća i da je Muellerov tim još u martu otvorio mogućnost da pozove predsjednika, ali nije jasno da li se to još uvijek razmatra, dok je Giuliani je za AP rekao da pravni tim predsjednika vjeruje da specijalni istražitelj nema ovlašćenja da to uradi.

“Opstrukcije Muellerovog istraživanja odnose se i na otpuštanje bivšeg direktora FBI Jamesa Comeyja i bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michael Flynn, kao i Trumpovu reakciju na izuzeće državnog tužioca Jeffa Sessionsa iz ruske istrage,” precizira se u tekstu.

Giulianii je prošle sedmice rekao da je specijalna istraga možda “potpuno nelegitimna” i da je potrebno da se ograniči jer je, prema njegovoj procjeni, zasnovana na neadekvatno dobijenim informacijama i bilješkama bivšeg direktora.

Giuliani je rekao i da neće biti donijeta odluka o mogućem predsjedničkom intervjuu sa specijalnim advokatom prije Trumpovog samita sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom 12. juna u Singapuru.

Poruka hlađenja Trumpovog tima Muelleru

Washington post definiše najnovija dešavanja na relaciji Trump-Mueller konstatacijom “Država to je Trump”,

U tekstu piše i da mjesecima slušamo televizijske advokate predsjednika Trumpa koji ističu argument da on – ili bilo koji predsjednik – nije mogao da ometa pravdu jer je pravda ono što on kaže.

“Ipak, koliko god je pravni tim predsjednika predvidio ovakav argument, ništa manje nisu bili zaprepašćeni kada je otkriveno pismo Trumpovog pravnog tima Muelleru,” navodi Post i prenosi dijelove pisma u kome advokati podsjećaju da predsjednik može narediti prekid istrage od strane Odjeljenja za pravosuđe ili FBI-a u bilo koje vrijeme i iz bilo kog razloga.

“Naravno, predsjednik nadgleda izvršnu vlast, uključujući i Odjeljenje za pravosuđe. Naravno da on uspostavlja široke konture politike. Ali postoji duga i mudra tradicija predsjedničkog uzdržavanja od miješanja u pojedina krivična pitanja – pogotovu u ona koja se odnose na njega,” piše WP.

List podsjeća i da su tokom Watergate, članovi zahtjeva za opoziv protiv bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixon uključivali optužbe da je on ometao pravdu tako što je “ometao ili nastojao da se umiješa u sprovođenje istrage Ministarstva pravde Sjedinjenih Država, Federalnog istražnog biroa, kancelarije Watergate Specijalnog tužioca i Kongresne komisije.”

“U bilo kom trenutku i iz bilo kog razloga. Objašnjenje je bio Komi, ali implikacije su da se smrzneš: Trump tvrdi da ima pravo da okonča istragu o Rusiji. Ili istragu njegovog advokata Michaela Cohena,” piše list i zaključuje da je ovo zastrašujući vid moći koja je povjerena svakom predsjedniku, a posebno ovom.